2020-04-01

IIB Community VS Quarantine. Episode 4: Володимир Савчук - Як приймати управлінські рішення в умовах кризи.

Головна/Новини МІБ/IIB Community VS Quarantine. Episode 4: Володимир Савчук - Як приймати управлінські рішення в умовах кризи.

Світ стрімко змінюється, швидкість життя зростає щодня. В умовах VUCA-світу спрогнозувати майбутнє неможливо. У кожного з нас виникає відчуття хаоса, який швидко наближається. Все це відбувається в умовах глобальних ризиків, які стають все більш жорсткими. Актуального значення набуває знання, що максимально пристосоване до поточного стану буття.

В п’ятницю, 27 березня 2020, відбулася онлайн зустріч усіх генерацій програми General MBA з професором МІБ, професійним консультантом у сфері стратегічного управління і фінансового менеджменту Володимиром Савчуком.

В процесі стратегічної сесії учасники обговорили головні особливості сучасного бізнес-середовища, поточні імпульси, в межах яких можуть розвиватися компанії, технології дієві саме у VUCA-світі.

Огляд основних фундаментальних компонентів стратегічного менеджменту, які працюють в умовах VUCA, допоміг розібратися які необхідні кроки у напрямку реалізації стратегічних намірів необхідно виконати. Обговорення ситуації наштовхнуло слухачів на декілька важливих висновків щодо конкурентності викликів і необхідності їх розподілу на проекти. Усі погодилися з тим, що попри сфокусованість бачення, треба бути готовими до того, що в процесі реалізації стратегічних намірів проблеми на шляху як і напрям цього шляху можуть змінюватися.

Під час сесії Володимир з’ясував природу можливостей, які насправді виникають і кристалізуються в компаніях на постійній основі. Кожний бізнес щоденно зустрічає їх у безмежній кількості і у будь-яких варіантах. Деякі можливості можуть формувати нові виклики, впливати на стратегічні наміри і тим самим кардинально змінювати бізнес-стратегію. Часто можливості розглядаються як обмежуючий фактор, через це компанія не може реалізувати свої стратегічні наміри. Саме тому варто обрати правильний стратегічний підхід.

В умовах кризи і турбулентності традиційний стратегічний підхід малоефективний. У фокусі має бути підхід на основі стратегічних можливостей, за якого клієнт перетворюється на більш важливу фігуру, ніж це було раніше.

В той же час професор Савчук примусив всіх учасників стратегічної сесії замислитися над ключовою компетентністю свого бізнесу, оскільки таке усвідомлення допоможе утриматись сьогодні на плаву, сфокусував увагу слухачів на проблемних областях, які можуть виникати зараз, і розкрив переваги використання в поточних умовах такого інструменту управління, як OKR (Objectives and Key Results або Цілі і ключові результати). В цій частині заходу експерт надав багато рекомендацій, серед яких постійна прозора комунікація працівників та керівників, всебічна узгодженість, частота відслідковування результатів та зосередженість на покращенні без виправдовувань.

В межах теми про інструментальний Business Intelligence (BI) В.П. Савчук розповів про те, як тримати руку на пульсі у поточному стані бізнес-буття.

Останню частину своєї лекції спікер присвятив питанню мотивації персоналу в умовах VUCA. Експертна думка була зведена до висновку, що до системи мотивації в кризовий період необхідно, як ніколи, застосовувати індивідуальний підхід. Крім того, необхідно пам’ятати, що відповідальність за це лежить на керівнику, в підпорядкованості якого знаходиться конкретний працівник.

Стратегічну сесію Савчук В.П. завершив представленням ідеології та загального алгоритму побудови системи стимулювання на основі OKR, відповів на усі питання, які доводиться вирішувати слухачам у поточний момент.

1200x628 savchuk