2021-04-14

Чоловікам доведеться посунутися: жінки з MBA стають X-фактором у бізнесі

Головна/Новини МІБ/Чоловікам доведеться посунутися: жінки з MBA стають X-фактором у бізнесі

За останні три роки кількість жінок, що отримали бізнес-освіту, зросла більше ніж у півтора рази. Це тренд, з яким мають рахуватися всі, бо він змінює правила гри. І ті, хто ним нехтуватимуть, урешті-решт програють.

 Світ змінився, і не тільки через COVID. Все менше жінок хочуть бути лише «берегинями домашнього вогнища». Перед ними з’являються можливості, про які 30-40 років тому складно було навіть мріяти. За останні 10 років, згідно дослідження YouControl, в Україні кількість жінок, які ризикнули відкрити власну справу, збільшилася більше ніж у 5 разів. «Слабка стать» починає відігравати все більш активну роль у бізнесі і стає потужним драйвером зростання економіки. І в Україні, й у світі.

На SHE Congress 2021 були оприлюднені вражаючі цифри. Міжнародна організація праці на основі статистичних даних довела, що біля 50% продуктивності жінок залишається невикористаною. Досягнення гендерного балансу в економіці призведе до зростання ВВП від 5% до 27% у різних країнах.

Жінки рулять


Сьогодні гендерна рівність – це не просто утопічні балачки, а те, завдяки чому бізнес може знайти джерела зростання.

Так, згідно з дослідженнями McKinsey, компанії, що дотримуються гендерної рівності, на 25% прибутковіші та на 36% конкурентоспроможніші. Показово, що з 2014 року індекс прибутковості таких організацій зріс на 10%: 7 років тому компанії, у яких з гендерним балансом було все гаразд, заробляли на 15% більше, ніж ті, де жінкам не давали «зростати».

І це не дивно, адже жінки мають більш розвинений емоційний інтелект, краще вміють слухати та мотивувати інших, ніж чоловіки. Gallup, яка вже майже 70 років вивчає питання преференцій підлеглих щодо особи боса, з’ясувала: якщо керівник компанії або підрозділу - жінка, то її співробітники в середньому на 6% більше залучені в роботу і зацікавлені нею, ніж ті, ким за таких самих обставин керує чоловік.

«Жінки гнучкі, вони відмінні комунікатори і, крім того, вони більш емоційні, й тому часто-густо більш ефективні. Наразі, коли люди вже не хочуть працювати тільки за гроші, емоційне лідерство дозволяє утримувати і зґуртовувати разом таланти. Компанії, де концентрація талантів вище, ніж у конкурентів, і будуть вигравати», - вважає Марина Авдєєва, керуючий акціонер страхової компанії «Арсенал страхування» і випускниця програми Executive MBA в Міжнародному інституті бізнесу.

Навіть більше. У пандемію жінки виявилися більш ефективними керівниками, ніж чоловіки. Про це свідчать дані дослідження консалтингової компанії Zenger/Folkman, оприлюднені Harvard Business Review.

Жінки отримали перемогу у 13 з 19 компетенцій. За винятком питань, пов’язаних з технічною експертизою, де вищі оцінки отримали чоловіки, жінки переграли «сильну стать» по всіх інших параметрах. Вони частіше «проявляють ініціативу», «готові вчитися», «надихають, мотивують і розвивають інших». Дослідження продемонструвало, що підчас кризи працівники найбільше цінують лідерів, які «надихають і мотивують інших», «багато спілкуються», «будують відносини», «налагоджують співпрацю та командну роботу».

На думку Ольги Шевченко, виконавчої директорки лінії магазинів EVA, жінки часто володіють багатим арсеналом інструментів впливу на людей, розвиненою від природи емпатією та схильністю творити. «При інших рівних такі переваги можуть зробити їх більш успішними. Але всі узагальнення дуже умовні, і в цілому я не прибічник того, щоб використовувати стать як критерій поділу лідерів. Боротися з гендерними стереотипами треба своїми успіхами та досягненнями», - впевнена випускниця МІБ Executive MBA-2010.

«В українському бізнесі на керівних посадах жінок, як і раніше, набагато менше, ніж чоловіків. Але я вас запевняю, це неодмінно зміниться і дуже скоро. Нічого штучно робити для цих змін не треба. Головне - бажання жінок. А воно неухильно зростає. Подивіться, навколо нас величезна кількість надихаючих жіночих історій! Ці жінки звільняються з нудних робіт і запускають стартапи. Ці жінки керують великими підприємствами. Ці жінки змінюють світ. Міняють гендерні стереотипи», - каже Марина Авдєєва.

Ще одна випускниця МІБ за програмою Executive MBA, засновниця Інституту трансформацій Надія Васильєва наголошує, що жінки більш уважні до деталей, краще прокачані у софт-скілз, але мають комплекс меншовартості, з яким треба боротися.

Це підтверджують і цифри, які на SHE Congress 2021 оприлюднила директор із питань комунікацій, КСО та залученості UKRSIBBANK BNP Paribas Group Яніна Ольховська. 52% респонденток, за даними досліджень PricewaterhouseCoopers, відчувають невпевненість у власних силах та бояться ризикнути, думаючи про власну справу або просування по кар’єрних сходах. Ще 56% впевнені, що їм бракує знань у менеджменті, оподаткуванні, маркетингу та інших спеціалізованих галузях. Тому вони шукають, де отримати ці знання.

Освіта – скарб, праця – ключ до нього (с)

За даним AMBA, у 2018 році серед випускників бізнес-шкіл розподілення між жінками та чоловіками становило 38% на 62%. Десять років тому співвідношення було на рівні 30/70. Це міжнародні цифри. А що в Україні?
За даними Міжнародного інституту бізнесу, прогрес очевидний.
Якщо у 2001-2010 рр. серед випускників програми Executive MBA, жінкою була лише кожна четверта (25,8%), у 2011-2020 рр. ця цифра збільшилася до 29,6%. А за 3 останні роки відбулося різке зростання «жіночої присутності»: серед тих, хто успішно закінчив цю програму Executive MBA у МІБ у 2018-2020 рр., 41,5% - жінки, 58,5% - чоловіки.

На інших програмах МІБ теж спостерігається цей тренд: якщо у 2017 році програму General MBA закінчили 32,4% жінок та, відповідно, 67,6% чоловіків, то у 2020 році випускників і випускниць було порівну: 50 на 50. Загалом за 6 років відсоток жінок серед тих, хто отримав General MBA, становить 34,1%.
Програма Ukrainian MBA виявилася найбільш гендерно-збалансованою: у 2015-2020 рр. її закінчили 49,6% жінок і 50,4% чоловіків.

grafic1

 

«Друг порадив»: сарафане радіо працює


Бізнес-школу здебільшого обирають за рекомендацією знайомих.
Ось пряма мова трьох випускниць програми Executive MBA:

  • «Бізнес освіта - додатковий інструмент, що допомагає дертися вгору до великих цілей і світлого майбутнього. Мені пощастило уникнути страждань із вибором бізнес-школи. Друг навчався в МІБ. Його рекомендації були вагомими і аргументованими. Без оглядки на інші школи, пішла туди само. З одного боку, я отримала міцний фундамент бізнес-знань і зібрала пазл там, де були прогалини і місцями діри. З іншого боку, отримала козир у вигляді переваги над тими, у кого бізнес-освіти немає», - Алла Ідобаєва, директор з продажів і маркетингу компанії Canon Ukraine.
  • «Обійнявши позицію СЕО, я зрозуміла, що потребую додаткових знань. При цьому я свято вірю в силу класичної освіти. Звичайно, багато корисних вмінь набуваються з досвідом, проте саме системні теоретичні знання з 14 бізнес-дисциплін дозволяють сформувати всеохоплююче, цілісне бачення бізнесу, де елементи моделі не можуть існувати та розвиватися окремо один від одного та середовища. Лише з таким баченням бізнес можна розвивати, трансформувати та виводити на новий рівень. Вибір бізнес-школи я робила, користуючись порадами HR-директора Лінії магазинів EVA та колег, які вже пройшли навчання у бізнес-школі «Міжнародний інститут бізнесу» й отримали дипломи», - Ольга Шевченко, виконавчі директорка лінії магазинів EVA.
  • «Рішення обрати саме МІБ, я прийняла досить швидко - мій товариш, на той момент фінансовий директор ЗТР (Запорізький трансформаторний завод) Юрій Ткачук щойно закінчив цю програму і дуже добре відгукувався про навчання. Отже я прислухалася до його поради і у вересні 2008-го вже брала участь у настановній сесії. З першого ж дня стало зрозуміло, що я не помилилася. У нас була дуже дружна група, а викладацький склад вразив мене рівнем практичної обізнаності, що нечасто зустрічається в академічному середовищі. Крім того, мої однокурсники виявилися людьми, що володіють досвідом і знаннями, які в окремих аспектах переважали мої власні. Високе інтелектуальне середовище, в якому я опинилася, змусило мене зростати ще швидше», - Марина Авдєєва, керуючий акціонер страхової компанії «Арсенал страхування».

Що дає МBA

Жінки зараз отримують від здобуття MBA більше ніж коли-небудь. Вони більш впевнені у собі й задоволені своїми кар’єрами та заробляють більше за інших кандидаток на посаду без MBA-освіти.

Згідно дослідження Forté Foundation, бізнес-освіта сприяла просуванню по кар’єрних сходах і збільшенню зарплатні 85% випускниць бізнес-шкіл. Інвестиції у здобуття MBA в середньому повертаються за 4 роки. Багато-хто відбиває «гроші на навчання» швидше.

Так, наприклад, Надія Васильєва, випускниця Executive MBA у Міжнародному інституті бізнесу, після здобуття диплому отримала спочатку підвищення у «Київстар», а за рік перейшла на посаду генерального менеджера Amway. ROI – 14 місяців.

Втім, МВА це не тільки про гроші та збільшення зарплатні.

«Навчання в бізнес-школі - лише на 50% про знання. Інші 50% - це спілкування з однодумцями, які потім стають друзями і партнерами по бізнесу. 10 років минуло з моменту закінчення навчання, а ми продовжуємо дружити сім'ями, хрестити дітей і запускати чергові бізнес-проекти. Навчання змінило старі підходи до ведення бізнесу, я стала дивитися на проблеми ширше і вище. Розумію позицію і генерального директора, і власників, думаю на кілька кроків вперед, концентруючись не тільки на миттєвих вигодах, але й на майбутніх перспективах. Після навчання я змінила роботу, 70% моїх одногрупників теж», - каже Алла Ідобаєва.

Роботу змінила й Марина Авдєєва.

«Я вийшла з МІБ «надпідкованим» менеджером. Звичайно, це допомогло мені «грати» на інтернаціональному рівні. Але головне, дало імпульс набагато більший, ніж я собі уявляла. Я зрозуміла, що я не найманий топ-менеджер, я в змозі керувати власною компанією. Пропрацювавши в іноземній компанії ще два роки після закінчення програми, я вирішила піти у власний бізнес. Ось де мої знання і навички окупилися з верхом!», - наголошує керуючий акціонер «Арсенал страхування».

Тут і зараз

Усі героїні нашої статті, які досягли неабияких успіхів у бізнесі, вважають, що починати вчитися треба якомога раніше.

«Якщо раптом вам здається, що «зараз не час», то повірте, так здається всім і завжди. Починати вчитися потрібно прямо зараз, найближчим потоком! Конкуренція у світі зростає у всіх галузях. Інтелектуальний капітал підвищується в ціні у геометричній прогресії, тоді як фінансовий (гроші) тільки дешевшає. Інвестуйте в себе, здобувайте зв'язки (серед ваших однокурсників обов'язково виявляться люди, які значно вплинуть на ваше життя, так уже влаштована бізнес-школи), дивіться на світ широко відкритими очима, будьте не в міру цікаві і в міру обережні, щоб застосовувати отримані знання у ваших компаніях. І тоді все вийде!», - радить Марина Авдєєва.

«Якби мене попросили дати пораду тим, хто тільки збирається отримати бізнес-освіту, вона була б дуже проста - бути тут і зараз. Якщо ви прийшли вчитися - вчіться. Пориньте на 5 днів в атмосферу знань, перезавантаження і комунікації з однодумцями. Робити вигляд, що слухаєш лекцію, перевіряючи в цей час пошту і месенджери – це обманювати себе, адже в підсумку результату не буде ніде. У вас попереду багато часу на заняття "операціонкою", а час навчання пролетить миттєво. Прийшов вчитися - бери по максимуму», - радить Алла Ідобаєва, директор з продажів і маркетингу компанії Canon Ukraine.

А коли сягнете вершин, скористайтеся порадою Надії Васильєвої: «Чим вище підіймаєтесь, тим більше треба працювати з кращою версією себе. І при цьому не забувайте відчувати смак життя!»