2021-09-17

REFA - оптимізація виробництва без великих інвестицій

Головна/Новини МІБ/REFA - оптимізація виробництва без великих інвестицій

Пандемія COVID-19 вдарила по всіх.

Висока ефективність робочого процесу та мінімізація усіх видів витрат – зараз для багатьох компаній єдиний рецепт виживання. Сьогодні підприємства, що хочуть підвищити свою конкурентоспроможність, як ніколи зацікавлені у покращенні виробничих процесів.

Досягти цього можна за рахунок підняття професійного рівня фахівців і керівників в галузі операційного та виробничого менеджменту на базі програми REFA.

REFA

«Зроблено в Німеччині»

made-in-germany-att«Зроблено в Німеччині» вже понад століття є загальновизнаним знаком якості та надійності. У 2019 році ще одне підтвердження цьому отримали соціологічний інститут YouGov та Кембриджський університет, які провели спільне дослідження у 23 країнах. Німецькі товари із показником репутації у 45 балів із величезним відривом випередили товари з Італії, які з показником 38 балів посіли друге місце у рейтингу позитивного іміджу товарів серед споживачів. Далі за популярністю йдуть вироби з Великобританії та Франції з 34 балами.

 

Німецька якість виробництва не була б такою легендарною й бездоганною без правильно збудованого операційного менеджменту та постійного вдосконалення виробничих процесів. А фундамент для цього був закладений ще у 1924 році, коли з метою підвищення ефективності німецьких підприємств машинобудівної галузі був створений союз REFA.

 

Відтоді минуло майже 100 років, і наразі REFA є однією з найбільших в Європі організацій, що пропонує послуги з навчання, підвищення кваліфікації та бізнес-консультування з питань організації та управління виробничими системами і процесами на підприємствах різноманітних галузей. REFA здійснює свою діяльність більш ніж у 60 країнах світу та має унікальний набір перевірених на практиці методів й інструментів організації роботи підприємства.

1280px-REFA Dortmund

 


 

Ексклюзивний провайдер REFA в Україні

Єдиний в Україні акредитований навчальний центр REFA – це Міжнародний інститут бізнесу, який з 2004 року пропонує на ринку освітніх послуг програму «REFA-International. Оптимізація та управління виробничими системами та процесами». За цей час були випущені сотні фахівців, що здатні реалізовувати у своїх компаніях проєкти з підвищення операційної ефективності виробництв. Вони вміють:

  • аналізувати робочі системи і процеси з точки зору існуючих резервів;
  • знаходити вузькі місця у виробничих системах та розробляти пропозиції відносно їх ліквідації;
  • впроваджувати процесно-орієнтовані системи;
  • отримувати фактичні дані витрат часу та розраховувати час виконання замовлення;
  • використовувати методи нормування праці для розробки та побудови ефективної системи оплати праці.

maxresdefault (1)

 

 

Одна з величезних проблем багатьох українських компаній: робітники працюють добре, але неефективно. Кожен повинен здійснювати тільки ті операції і стільки операцій, щоб це було вигідно і ефективно для всіх. Зайві секунди і хвилини врешті-решт перетворюються на людино-години, а потім й на людино-роки. А це витрати, витрати, витрати…

 

 

 

Унікальність методики REFA полягає в можливості її використання й на великому промисловому підприємстві, й у торговій компанії, й у банку. Методикою REFA охоплюються всі необхідні для ефективної роботи підприємства сфери:

  • планування та організація виробництва;
  • аналіз витрат часу, системи оплати праці;
  • управління;
  • системи менеджменту якості;
  • маркетинг, постачання;
  • розрахунок витрат по процесах;
  • управління персоналом;
  • організаційний розвиток.

 


 

Експерка REFA в Україні - Людмила Батенко

Про це на зустрічі Виробничого комітету Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації 2 вересня 2021 року розповіла Людмила Батенко, професор Міжнародного інституту бізнесу, сертифікований менеджер з управління якістю Німецької та Європейської асоціацій якості із 35-ти річним досвідом роботи у сфері бізнес-освіти і консалтингу з питань операційного менеджменту і управління проєктами.

batenko

Розроблена за методологією REFA програма вдосконалення виробництва дозволяє підвищити конкурентоспроможність та продуктивність підприємства шляхом оптимізації бізнес-процесів і виробничих систем на рівні виробництва та робочого місця. Крім того, скорочується час, що витрачається на виробництво, знижуються витрати і зменшується собівартість продукції.

Як показує практика, після навчання і застосування принципів та методів REFA ефективність виробництва зростає на 20-30%.

 


 

Приклад із практики

Для наочності розглянемо реальний кейс.

Українська компанія, що спеціалізується на виробництві споживчих товарів, безперервно зростала протягом останніх кількох років. За цей час було успішно випущено кілька інноваційних продуктів. Наявні потужності у виробничій зоні постійно розширювалися.

З метою виходу на європейський ринок та залучення інвесторів у бізнес перед компанією постало завдання - забезпечити можливість скорочення тривалості виробничого процесу. Для його реалізації необхідно було визначити оптимальний розмір партії та послідовність операцій, зменшити витрати та трудомісткість реалізації виробничих завдань.

Команда фахівців, що пройшли навчання у МІБ, склали загальний алгоритм оптимізації за методологією REFA:

  1. Аналіз потоку процесу, включаючи потік замовлень.
  2. Спостереження на місці, інтерв’ю, аналіз даних.
  3. Визначення плану оптимізаційних заходів щодо більш ефективного використання виробничих потужностей, зменшення тривалості процесу.

Первісна оцінка потенціалу щодо збільшення виробітку за рахунок скорочення непродуктивних витрат показала реальну можливість підвищити продуктивність у середньому на 18% по всіх цехах.

Після використання підходів та інструментів REFA команда цієї компанії змогла зробити наступне:

  • виявити «вузькі» місця у процесах та причини проблем у плануванні та диспетчеризації процесів
  • визначити планові витрати часу у виробничому процесі (нормування)
  • регламентувати виробничі та допоміжні процеси та ввести внутрішні стандарти
  • розробити план заходів щодо зниження трудомісткості (в середньому на 25%)
  • визначити оптимальний розмір партії, що стало основою для формування щоденних виробничих планів та створення системи ефективного управління матеріальними потоками.

Proizvodstvo legkosplavny`kh diskov

 


 

Висновки

Очевидно, що REFA - це не готові рецепти, а ефективні методики, які слід розвивати і творчо застосовувати на місцях. І щоб робити це з максимальною користю для компанію, варто навчатися у кращих фахівців. Саме таких під своїм дахом зібрав Міжнародний інститут бізнесу.

Пройшовши 4 модулі (кожен модуль - 4 дні) за програмою «REFA-International. Оптимізація та управління виробничими системами та процесами» та склавши кваліфікаційні екзамени, слухачі оволодіють методологією REFA, тобто отримають інструментарій, який допоможе їм бачити «вузькі місця» на виробництві, розуміти, як необхідно змінити процес, щоб усунути втрати, як створити на своїх підприємствах та виробництвах чітко відрегульовані системи, здатні своєчасно виявляти недоліки і виправляти їх.