2021-11-09

МІБівці знов одні з найкращих у світі. Тепер й в інноваціях.

Головна/Новини МІБ/МІБівці знов одні з найкращих у світі. Тепер й в інноваціях.

 

За результатами кваліфікаційних робіт за новим модулем CIM Innovations in Marketing студенти Міжнародного інституту бізнесу у липні 2021 року посіли найвищі місця у глобальному рейтингу the Chartered Institute of Marketing.

 


 

Що не так з інноваціями у світі?

За минуле десятиріччя швидкість розробки та впровадження інноваційних продуктів зросла у рази. Навіть більше: професор зі школи менеджменту Келлогу при Північно-Західному університеті Мохабір Соні вважає, що «за останні півроку ми бачили більше інновацій, ніж за попередні шість років». Ледь не щодня з’являються нові стартапи, які ламають звичні бізнес-моделі, кардинально змінюють користувацькі звички та мають всі шанси стати черговими «єдинорогами» на кшталт Uber та Tesla.

Але, з іншого боку, статистика – річ уперта, а вона демонструє приголомшливі цифри: 95% продуктових інновацій провалюються. До того ж, за даними Startup Genome, протягом трьох років невдачі зазнають 92% стартапів. Так, інновації у сучасному світі стали одним з вирішальних факторів підвищення конкурентоспроможності та активного розвитку компаній, втім їх треба вміти впроваджувати і супроводжувати, аби потрапити до омріяних 5-8% переможців.

 


 

Чи можна взагалі навчити інноваціям?

У Королівському інституті маркетингу (The Chartered Institute of Marketing, СІМ), де освіту здобувають топові маркетологи світу, вважають, що не просто можна, а й конче потрібно. Саме тому з впровадженням нового навчального плану у СІМ модуль «Інновації у Маркетингу» ввели як окрему обов'язкову дисципліну.

«Йдеться не тільки про маркетинг. Для того, щоб процес створення та розробки інновацій працював, ми повинні враховувати самі інновації, маркетинг, управління змінами та багато іншого. Чим радикальнішою є ваша інновація, тим більше зусиль потрібно для того, щоб впровадити її в організації та запустити на ринок», - розповідає професорка Executive MBA, тьюторка програм CIM у Міжнародному інституті бізнесу Наталія Писаренко.

 

pisarenko

 

За її словами, існує багато нових інструментів, доступних для планування та створення інновацій, а також для розробки та тестування нового продукту, процесу або навіть бізнес-моделі. Не кажучи вже про передові технології, які можна використовувати на різних етапах розробки та оцінки інноваційного процесу.

«Курс не лише про створення інновацій, а й про те, як в цілому зробити компанію більш інноваційною з точки зору маркетингової діяльності. Інновації – це ж не тільки новий продукт, а й новий процес, можливо, перебудова цілої бізнес-моделі. Мені пощастило з групою. Вона була дуже сильною. Серед 27 студентів були представники різних галузей: агро, ВПК, рітейл, юридичні послуги тощо. Але всіх об’єднувало бажання навчатися і опановувати інструменти, які допомагають успішно впроваджувати усі типи інновацій в організаціях. Тому я зовсім не здивована високим результатам, які вони отримали», - згадує Наталія Писаренко.

На заняттях навчальні години розподілялися таким чином, щоб слухачі програми не тільки слухали теорію, а й одразу ж отримували яскраві ілюстрації впровадження тих чи інших інновацій у роботу компанії та як, зрештою, це вплинуло на роботу компанії та на її подальший розвиток/прибуток.

 


 

Хто і як навчається?

«Я в маркетингу з 2008 року, і для мене це третя вища освіта. Відпочатку, коли я йшла писати вступний тест, це був такий собі внутрішній челендж: складу чи ні. Успішно склала і завдяки фінансовій підтримці компанії, де я зараз працюю, почала навчатися. Я навіть не могла уявити, що навчання буде такою шаленою прокачкою власних сил, знань та навичок, - згадує Head of marketing unit компанії Agrii Ukraine Вікторія Бондур, яка отримала найвищий заліковий бал у групі. - Курс «Інновації у маркетингу» просто розірвав аудиторію. Це було дуже кайфово. І сам матеріал, який вирізнявся прикладним аспектом, адже інструменти, які обговорювали на модулі, я відразу використовувала у реальній роботі, створюючи стратегію розвитку сервісного бренду моєї компанії. І спеціальні гості, і зворотній зв’язок, який у нас питали не для галочки, а щоб зробити навчання максимально ефективним та корисним».

agrii-logo-cmyk-115539

 


 

Британський диплом бакалавра з маркетингу в Україні

СІМ - одна з найкращих навчальних програм в Україні, перш за все, тому що дана програма є дипломною. По завершенні програми успішні студенти отримують британський диплом про вищу освіту Level 6, що в Україні прирівнюється до диплому бакалавра. Крім того, навчання в Україні ведуть українські викладачі-практики, запрошують відомих та цікавих спікерів, аби дати якомога більше знань слухачам програми.

Гест-спікерами модулю «Інновації у маркетингу» стали, зокрема: В'ячеслав Клімов (співзасновник, «Нова пошта»), Тетяна Юрчишина (керівниця департаменту маркетингу на ринку В2В, «Київстар»), Наталя Галунко (HR-директорка, Ukrsibbank BNP Paribas Group), Юлія Пузирьова (СМО, «РайфайзенБанкАваль») та інші.

 

bilenko

 

«Зазначаючи у себе в резюме наявність диплому СІМ, випускник одним рядком вказує на те, що він НАСПРАВДІ відповідальний, уважний до деталей, структурований, націлений на результат і ще багато популярних слів для резюме. Проте тут це не просто слова, а такі випускники дійсно мають пріоритет на конкурсі та на цікаві посади. Крім того, багато наших студентів ще на етапі навчання змінюють роботу на кращу вже завдяки тому, що пишуть у соціальних мережах, що розпочали навчання за даною програмою», - наголошує керівниця міжнародних програм в МІБ Світлана Біленко.