2022-02-18

Увага! Особистість!

Головна/Новини МІБ/Увага! Особистість!

 

Стаття must-read для тих, хто розглядає навчання на МВА або СІМ!


Продовжуємо знайомити вас із тими, хто несе слухачам МІБ не тільки «добре та вічне», але й водночас корисне та актуальне. Сьогодні ви дізнаєтеся трохи більше про викладачку модулю «Маркетинг» програми Ukrainian MBA, а також модулів Digital Strategy та Digital & Marketing Strategy Королівського Інституту Маркетингу (CIM) Лідію Морозову. За майже 15 років у маркетингу вона встигла закрити угоду на 400 млн євро, збільшити продажі машинобудівного заводу на 89,4% за рік та надати консультацію 500+ компаній малого та середнього бізнесу.

 

morozova

 


 

Професійний шлях

Після закінчення Національного транспортного університету у 2008 році Лідія отримала роботу в інвестиційній компанії Dragon Capital і вже за 3 роки була призначена керівником відділу маркетингу одного з активів компанії – групи компаній KMZ Industries. Після ретельного дослідження конкурентів та ринку вона розробила маркетингову стратегію, яка містила інноваційні на той час для України B2B-інструменти. Завдяки впровадженню цієї стратегії група компаній KMZ Industries, яка продукувала обладнання для обробки та зберігання зерна, за рік збільшила продажі на 89,4% з 13,13 млн доларів у 2011 році до 24,86 млн доларів у 2012 році. Логічним завершенням цього успіху став продаж KMZ Industries провідному британському виробнику устаткування для елеваторів Brice Baker.

 

logo

 

Далі була робота в агрохолдингу «Мрія», де Лідія відповідала за зв’язки з інвесторами. Саме тоді вона зрозуміла, що їй бракує системних маркетингових знань для спілкування однією мовою з топ-менеджерами провідних інвестиційних фондів, які отримали освіту у кращих бізнес-школах Європи та США. Вибір пав на програму СІМ, про що Лідія жодного разу не пошкодувала:

«Для мене головним було отримати не чергову «фільчину грамоту», а реальні актуальні знання та інструменти, які ти можеш використовувати відразу на практиці. Коли ти бачиш результат, ти розумієш, що гроші на освіту були витрачені недаремно. СІМ – саме про це»

За словами Лідії Морозової, маркетинг відносин з інвесторами дуже цікавий, але доволі непростий: за 10-хвилинною презентацією, яка «вистрелить», ховаються тисячі чоловікогодин, сотні нарад та зустрічей. Годі й думати, що все можна зробити самому. Потрібна злагоджена взаємодія усіх учасників команди. Саме координацією різних відділів у холдингу та сторонніх консультантів, яких було більше 20, займалася героїня нашої розповіді.

«Звісно, не обійшлося й без чорного піару від конкурентів, але ми впоралися й з цим! Врешті-решт, після року кропіткої праці мета була досягнена: холдинг отримав сертифікацію ISCC та необхідне фінансування, розмістивши євробонди на 400 млн євро», - каже Лідія Морозова.

 


 

Особиста формула успіху

З 2014 року Лідія Морозова надає консультації з цифрового маркетингу та стратегічних комунікацій. За цей час поради щодо ребрендингу та позиціонування, використання цифрових медіа та повного маркетинг-міксу, розробки програм лояльності та підготовки презентаційних матеріалів для інвесторів, а також виходу на зовнішні ринку (насамперед, у Великій Британії) отримали понад 500 компаній. Лідія сформулювала власну формулу успіху: «Маркетинг як секс! Якщо він гарний, то задоволення отримують всі учасники процесу. Ви маєте відчувати партнера, вміти передбачати і задовольняти його потаємні бажання та мрії. Тоді він вам віддячить сповна! І у сексу, і маркетингу завжди є місце для експериментів. Немає нічого гіршого, коли це перетворюється на рутину».

 

morozova1

 


 

Чому саме викладання на програмі СІМ?

У викладання Лідія Морозова прийшла після кількох років роботи в консалтингу. Цьому сприяло кілька факторів: «По-перше, накопичилася база кейсів у різних індустріях та масштабах бізнесу. І це той випадок, коли можеш запозичувати підходи у роботі з клієнтами у б'юті-індустрії для hard core B2B. По-друге, я на практиці активно застосовувала підходи та інструменти з СІМ, бачила, як вони працюють і допомагають вирішувати різноманітні проблеми та задачі. Оцінивши цінність отриманих мною знань, підкріпивши їх у консалтингу, виникло бажання ділиться цим досвідом з іншими».

 

cim

 

За словами Лідії, СІМ - це не лише навчання, а й найбільше професійне ком'юніті спеціалістів з маркетингу в Україні та світі. Кожен слухач, сам того не підозрюючи, є носієм унікального досвіду, яким ділиться з групою. На заняттях можна разом розглянути кейс компанії і знайти рішення актуальної задачі.

Тим, хто хоче прокачати свої маркетингові скіли та розглядає можливість здобуття освіти у МІБ, викладачка радить оцінити серйозність своїх намірів і те, скільки реального часу вони готові приділяти навчанню. Адже навчання у СІМ не обмежується лише лекціями. Це і робота з літературою (онлайн-бібліотека СІМ), виконання групових та індивідуальних завдань. Глибина отриманих знань залежить, насамперед, від самого слухача та його залучення.

«У маркетингу, як і у багатьох інших науках, є академічні знання, які складають базис. І є тренди, які стають популярними, а потім перетворюються на класику, або сходять нанівець. Справжнього успіху досягає той, хто має потужну академічну основу і через неї сприймає тимчасові, але потужні за впливом тренди. У наш час варто фокусуватися на 3 основних факторах: соціокультурних, діджитал та екологічних. Саме вони, на мій погляд, найбільше впливають на поведінку споживача у сучасному світі і задають тон у всьому маркетингу», - резюмує Лідія Морозова.