2024-05-13

BUSINESS STRATEGIES UNDER WAR: UKRAINIAN CASE STUDIES

Головна/Новини МІБ/BUSINESS STRATEGIES UNDER WAR: UKRAINIAN CASE STUDIES

 

У глобальному політичному ландшафті сучасності спостерігається конкуренція між державами-брендами за визнання та авторитет у світі.


Концепція брендингу країни з'явилася ще у 1970-х роках, коли науковці почали розглядати можливість створення брендів не лише товарів і компаній, а й країн. Бренд країни включає в себе широкий спектр асоціацій, що формуються в свідомості людей як власних, так і чужих, і можуть впливати на їх уявлення про країну.


Ці істини здавались очевидними і раніше, але з початком повномасштабного вторгнення, коли Україна вступила в репутаційну війну, вони набули іншого сенсу. Стало зрозумілим, що те, «як західне суспільство уявляє нас», безпосередньо впливає на рівень військової допомоги. І відповідно стає життєво необхідним.


Стало очевидним, що на багатьох політичних, культурних, наукових та інших майданчиках Україна має займати гідні позиції для того, щоб транслювати український погляд, формувати бренд нашої країни як сильного, перспективного європейського гравця, і в підсумку протидіяти російському впливу.


Міжнародний Інститут Бізнесу у вересні 2022 року активно долучився до вибудови бренду України в зоні своєї експертизи та виступив ініціатором унікального міжнародного проєкту

 

BUSINESS STRATEGIES UNDER WAR: UKRAINIAN CASE STUDIES


Для нас це надзвичайно хвилюючий момент. Проєкт триває донині, і наразі ми готові поділитися його результатами. Майже 1,5 року дослідницької роботи, десятки залучених національних бізнесів та міжнародних інституцій.


mertens

 

 

АВТОРОМ та основним драйвером проєкту виступив Олександр Мертенс професор економіки та фінансів Міжнародного інституту бізнесу, професор кафедри фінансів Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА), консультант DAI. 

 

 

МЕТА ПРОЄКТУ

Через демонстрацію антикризових стратегій українських компаній під час повномасштабної війни максимально посилити імідж національного бізнесу серед світової спільноти.

А якщо простою мовою, то наш бізнес останні 2,5 роки демонструє фантастичну адаптивність, вирішує надскладні задачі, з якими ніколи не стикався західний світ. І продовжує бути ефективним в умовах максимальної турбулентності. Ми вважаємо важливим, щоб світ знав про це не тільки загально. Світові бізнеси мають вивчати досвід українських компаній ґрунтовно та достеменно. Для заходу це можливість екстраполювати найкращі стратегії, для України - це можливість продемонструвати національний контекст, рівень стратегування і як наслідок посилити бренд країни і відповідно вплив.

 


УЧАСНИКИ

В проєкті взяли участь десятки українських компаній, наприклад:

logo

 

ПАРТНЕРИ

 

partner 1partner 2partner 3

partner 4partner 6 

 


МЕХАНІКА ПРОЄКТУ

В рамках спільних інтерв’ю з менеджментом українських компаній були задокументовані кейси антикризових дій та стратегій, які були імплементовані з 24 лютого 2022 року.

Далі в тісній взаємодії з міжнародними бізнес-школами кейси були адаптовані для західного бізнесу. Тут задача із зірочкою: подолати соціокультурні особливості, але зберегти при цьому контекст.

Ми особливо вдячні АМВА, яка виступила модератором проєкту. 

 


ПІДСУМКИ

З лютого 2024 року в провідних бізнес-школах Британії та США керівники та бізнесмени вивчають антикризові кейси «Нової пошти», «Арсенал страхування», «Київстар», «Біосфера» та інших (приклад кейсу компанії "Нова пошта").

Кейси охоплюють стратегію, керування ризиками, керування персоналом, економіку, фінансовий менеджмент, перемовини, логістику, маркетинг тощо

Проєкт продовжує тривати, а це означає, що актуальні кейси будуть додаватись до загального переліку.

Якщо узагальнити реакції іноземних партнерів від кейсів українських бізнесів під час повномасштабної війни, то хочеться виділити дві тези:

  • по-перше, вони очікувано вражені гнучкістю стратегій і реалізацій;
  • по-друге, вони підкреслюють захоплення вірою провідних бізнесів України в свою країну та їхньою готовністю продовжувати діяльність в будь-яких умовах.


Слідкуйте за нашими новинами, згодом ми поділимося більш детальною інформацією.