2004-07-29

Факторный анализ ликвидности

Головна/Про нас/Публікації/Факторный анализ ликвидности

Тематика: Облік та контроллінг, Фінанси 
Автори: Сорокін Михайло , Сорокин М.Э.// Бизнес-информ. – 1998, - №19. - С. 63-68.

 

Актуальність питань управління оборотним капіталом, необхідність постійного оперативного контроллинга для українських підприємств у більшості фахівців не викликає сумнівів. З погляду практикуючих менеджерів це обумовлено тим, що існує регулярна необхідність поповнення і фінансування оборотного капіталу; потрібно постійний облік специфіки, деталізації складу і періоду інкасації поточних активів (у відмінності від необоротних). Крім цього, у випадку виникнення проблем у короткостроковій платоспроможності, негайно виникне погроза існуванню підприємства. Одним словом, безперервний (щоденний) контроль оборотного капитала є умовою успішної роботи підприємств.

Таким чином, у даний час питання оперативного контролінгу й особливо ті з них, що пов’язано з управлінням ліквідністю підприємств представляються винятково актуальними.

В цій роботі пропонується як комплексний інструмент для оперативного контролінгу використовувати факторний аналіз ліквідності на основі наведеної узагальненої формули, а також відповідна до неї, корисна для практиків, схема системного аналізу й контролю.

Стаття надрукована російською мовою.

Статья в формате PDF