2010-05-06

29 квітня 2010 року у Міжнародному інституті бізнесу (м. Київ) відбувся круглий стіл на тему: "Операції з культурними цінностями: особливості національного та міжнародного ринків".

Головна/Центр розвитку оцінки майна і майнових прав/Новини/29 квітня 2010 року у Міжнародному інституті бізнесу (м. Київ) відбувся круглий стіл на тему: "Операції з культурними цінностями: особливості національного та міжнародного ринків".

У роботі круглого столу взяли участь: Батова Наталія Павлівна - Аташе з культури Російської Федерації, Ольга Дольбурт – заступник Голови Місії Ізраїлю, Бєлодєд Ростислав Митрофанович - Дипломат, Почесний Посол України в Литовській Республіці, Салата Володимир Миколайович – Радник Голови Фонду державного майна України, Кравцова Наталія Павлівна – Заступник директора департаменту - начальник відділу Фонду державного майна України, Синиця Григорій Миколайович - начальник управління Державної податкової адміністрації України, Безпятова Ольга Ростиславівна – начальник відділу мистецтвознавців-контролерів Київської міської державної адміністрації, Вакуленко Юрій Євгенович – директор музею російського мистецтва, Хаматов Віктор Олександрович – голова Асоціації артгалерей України, Заболотний В.М. – Президент МІБ, оцінювачі та мистецтвознавці України.

В ході заходу відбулася конструктивна дискусія з наступних питань:

1. Особливості функціонування національного ринку культурних цінностей.

2. Специфіка культурних цінностей як товару і складності в його обліку, контролю та при оподаткуванні угод.

3. Проблеми створення єдиного термінологічного апарату у сфері культурних цінностей.

4. Заходи з упорядкування операцій з культурними цінностями та предметами колекціонування.

За результатами роботи круглого столу учасники констатували наступне:

• Ринкові відносини у сфері обігу культурних цінностей України перебувають на стадії становлення. Культурні цінності сьогодні не є активом. Вони вилучені з економічного обігу як фінансовий інструмент.

• Для врегулювання існуючих конфліктів при проведенні операцій з культурними цінностями на внутрішньому та міжнародному ринках необхідно гармонізувати (привести у відповідність один до одного) існуючі законодавчі акти України з урахуванням специфіки термінології, що визначає поняття "культурної цінності".

• Створення прозорого цивілізованого ринку культурних цінностей в Україні можливе лише через запровадження та інституціональний розвиток процесів атрибуції, маркування, обліку та реєстрації, оцінки предметів, що являють собою культурну цінність.

• Ефективне функціонування вищеназваних інституцій необхідно забезпечити через розробку та затвердження відповідних стандартів. Стандарти повинні бути підготовлені як для об’єктів, що беруть участь у обігу (а саме – культурних цінностей), так і для суб’єктів, що забезпечують цей обіг на ринку.

• Невід’ємною складовою інституалізації ринку культурних цінностей є кадрове забезпечення. Вдосконалення системи підготовки та перепідготовки експертів-мистецтвознавців та оцінювачів культурних цінностей потребує спільних зусиль навчальних закладів, практиків та профільних органів державного управління, насамперед, Фонду державного майна України та Міністерства культури і туризму України.

Учасники круглого столу позитивно оцінили спробу розглянути актуальні практичні питання інституалізації ринку культурних цінностей. МІБ планує продовжувати проведення заходів за вищезазначеною тематикою та стимулювати розвиток законодавства і механізмів регуляції ринку культурних цінностей в Україні.