2009-07-14

Підводимо підсумок: науково-практична конференція "Законодавче регулювання оціночної діяльності в Україні. Сучасний стан та перспективи розвитку"

Головна/Центр розвитку оцінки майна і майнових прав/Новини/Підводимо підсумок: науково-практична конференція "Законодавче регулювання оціночної діяльності в Україні. Сучасний стан та перспективи розвитку"

10 липня 2009 року у Міжнародному інституті бізнесу (м. Київ) відбулася науково-практична конференція "Законодавче регулювання оціночної діяльності в Україні. Сучасний стан та перспективи розвитку".

В роботі конференції взяли участь понад 110 науковців, керівників та провідних фахівців оціночних, інвестиційних компаній, комерційних банків із різних регіонів України. До участі у конференції були запрошені та виступили народні депутати України, а саме, О.Бондар, представники фонду державного майна, О.Потімков, та Державного комітету із земельних ресурсів, С.Горбатович.

Відбулася плідна дискусія з наступних питань:

1. Визначення оптимальних шляхів удосконалення законодавства України щодо державного регулювання та саморегулювання оціночної діяльності.

2. Підготовка та перепідготовки оцінювачів.

3. Сертифікація (ліцензування) суб’єктів оціночної діяльності.

4. Страхування в оціночній діяльності.

Така проблематика конференції є особливо актуальною, враховуючи зростаючі потреби замовників в якісному наданні послуг з оцінки та адекватних показниках вартості. В зв’язку з цим спроба учасників конференції виробити загальну позицію стосовно таких складних питань, як законодавство в сфері оціночної діяльності, удосконалення процесу професійної підготовки оцінювачів, розв’язання проблемних питань взаємодії саморегулівних організацій, є пріоритетом та запорукою потенційного та успішного розвитку ринку оціночних послуг.

У дискусії, що відбулася, учасники конференції констатували, що:

1. Пропоновані до розгляду у Верховній Раді України законопроекти є недосконалі та потребують фахових консультацій.

2. У зв’язку з кризовою ситуацією зміна законодавства в галузі оцінки є недоцільною та призведе до негативних наслідків в економіці.

3. Законодавчі ініціативи повинні виходити з потреб:

• стимулювання прийняття учасниками ринку вільних відповідних рішень, що стане дієвим чинником відображення в ринкових договорах реальних цін обміну,

• формування адекватної моделі регулювання оцінювальної діяльності, відповідної ролі самоврядних організацій,

• доступу оцінювачів до необхідної інформації, створенню та підтримки оцінювачами якісних баз вихідних даних,

• розвитку навчальними закладами конкурентноздатних програм підготовки оцінювачів,

• впровадження адекватної системи практикуму та рецензуванню звітів.

4.Існуюча система професійної підготовки оцінювачів потребує коректив та спільних зусиль провідних фахівців як з Фонду Держмайна України, так й Держкомзему.

Загалом, учасники конференції позитивно оцінили спробу розглянути питання інституалізації ринку оціночних послуг не тільки з практичного боку, але й і в науковій площині.

Завантажити матеріали конференції