2012-01-18

"Бізнес-школа дає не тільки нові знання, але й навчає бути лідером", — Олександр Савченко

Головна/Новини МІБ/"Бізнес-школа дає не тільки нові знання, але й навчає бути лідером", — Олександр Савченко

 

"Бізнес-школа дає не тільки нові знання, але й навчає бути лідером", — переконаний Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу (МІБ-Україна)

Чи існує ринок бізнес-освіти в Україні?

Так, ринок бізнес-освіти в країні є, але він на порядок менший, ніж у сусідів: у Польщі, наприклад, отримують дипломи МВА близько 1,5 тис. осіб на рік, а в нас — біля сотні. В Україні все ще мало програм, які відповідають кращим світовим стандартам бізнес-освіти, і метою МІБ, як провідної української школи бізнесу, є привнесення цих стандартів в Україну, сприяючи зростанню ефективності менеджменту, і в цілому, - конкурентоспроможності української економіки.

 

Що пропонує МІБ своїм слухачам?

Ми пропонуємо дві програми MBA: International та Executivе. Обидві програми акредитовані провідною глобальною організацією в сфері бізнес-освіти - британською Асоціацією МВА. Достатньо наголосити на тому, що в групу шкіл, програми яких акредитовані АМВА, входять кращі школи бізнесу світу, такі як IMD, INSEAD, London Business School, IE.

Програма International МВА — єдина в Україні, випускники якої отримують два дипломи МВА - Міжнародного інституту бізнесу та Університету Нью-Брансвіка (старішого університету Канади). Викладання здійснюється англійською мовою.

Executive МВА - це програма для досвідчених менеджерів вищої ланки, в тому числі підприємців-власників бізнесу, людей, які визначають і відповідають за майбутнє своїх компаній. Executive MBA також є міжнародною програмою, де навчаються менеджери не тільки з Україною, а й з Росії, Білорусії, інших країн СНД.

Крім двох програм МВА, МІБ вже протягом 15 років успішно реалізує Українську програму бізнес-адміністрування (УПБА), яка за своїм змістом та цільовою аудиторією дуже близька до програм мова. Ця програма акредитована в Україні, її випускники отримують диплом державного зразка про другу вищу освіту в сфері фінансів та маркетингу.

Ми також пропонуємо програми провідних міжнародних професійних кваліфікацій — з маркетингу (Chartered Institute of Marketing), фінансового менеджменту (Chartered Institute of Management Accountants), Public Relations (Chartered Institute of Public Relations) і операційного менеджменту (REFA International).

Як зменшився попит на бізнес-освіту через кризові явища у світовій економіці?

Попит знижується тільки у Британії. Дуже суттєвий ріст у Китаї та Індії: 20-30% щорічно. В Україні — невелике, але стабільне зростання: 5-10% на рік.

На останніх щорічних зборах Британської асоціації МВА, членом якої є МІБ, наша бізнес-школа увійшла до трійки світових лідерів (разом з бізнес-школами США та Китаю) зі створення венчурного фонду фінансової підтримки нових проектів випускників та слухачів бізнес-школи.

Хто стає слухачами бізнес-шкіл в Україні?

Це люди, які пов’язують своє життя и кар’єру з роботою в бізнесі - як досвічені підприємці, керівники вищої ланки, так і молодші менеджери середньої ланки, які працюють в українських та міжнародних компаніях.

Якісні програми бізнес-освіти в Україні, саме такі, які пропонуються Міжнародним інститутом бізнесу, - це на сьогодні хороша альтернатива отриманню освіти за кордоном. Перш за все, якість знань і навичок, одержуваних слухачами, - на рівні хороших західних шкіл бізнесу, що підтверджується як солідною міжнародною акредитацією, так і місцем МІБ в міжнародних рейтингах. Випускники МІБ вчаться використовувати знання та навички в реаліях українського бізнесу. Навчання можна поєднувати з роботою, тому що всі програми МІБ проводяться у форматі, зручному для зайнятих людей. Врешті-решт, отримати бізнес-освіту в Україну - суттєво дешевше, ніж за кордоном

Що дає бізнес-освіта?

Для людей, що працюють в бізнесі, МВА - це поштовх у розвитку кар’єри, знання та навички, що дозволяють більш ефективно виконувати свої функції, можливість зайняти вищі позиції в бізнесі, збільшити свою цінність на ринку, і відповідно, доходи. Але бізнес-школа дає не тільки нові знання, вона вчить бути лідером, причому не тільки своєї компанії, але і своєї країни.

Крім того, це напрацювання цікавих та перспективних зв’язків, переймання досвіду, а у випадку МІБу — ще і доступ до фінансових ресурсів через "Стартап Фонд", який був створений МІБом спільно з КУА "Клас Ессет Менеджмент".

Як правильно обрати бізнес-школу?

Головні критерії вибору - репутація школи, місце в рейтингах, наявність національної та міжнародної акредитації, кваліфікація та досвід викладачів, досягнення випускників - їх кар’єрний ріст, ріст зарплат, успіхи компаній, якими вони керують. Важливим є наявність сучасної ресурсної бази школи. Перед вступом дуже важливо ознайомитися з відгуками випускників. Дотримання цих простих правил дозволить зробити ефективну інвестицію в себе, у свою бізнес-освіту.