2010-10-29

У МІБ підготовлений 500-й корпоративний секретар!

Головна/Новини МІБ/У МІБ підготовлений 500-й корпоративний секретар!

 

Уже в 20-й раз Центр корпоративного управління Міжнародного інституту бізнесу* (далі - МІБ) спільно з Фондом державного майна України провів кваліфікаційну програму "Корпоративний секретар". На сьогодні це єдина програма, після закінчення якої можна отримати таку кваліфікацію. Починаючи з 2006 року за цією програмою пройшли підготовку і отримали кваліфікацію Корпоративного секретаря більше 500 представників провідних українських компаній.

 

У більшості країн світу корпоративний секретар (далі - КС) є ключовим посадовцем, який

o сприяє координації роботи усіх органів управління акціонерного товариства (далі - АТ), обміну інформацією між цими органами і акціонерами,

o готує проекти корпоративних документів,

o вирішує інші юридичні та організаційні питання, пов’язані з корпоративним управлінням в АТ.

В Україні практика введення в структуру управління компанією корпоративного секретаря все ще не стала повсюдною. Зазвичай в кожному українському АТ є одна або декілька осіб, які виконують ці функції, обіймаючи посади в планово-економічних, фінансових й інших службах. Це призводило до того, що багато функцій КС виконувалися по-аматорськи, а деякі - залишалися "нерозподіленими".

Проте, інтерес до фігури КС постійно зростав. Відповідаючи на запити своїх клієнтів, МІБ ще з 2002 року почав проводити кваліфікаційну програму з підготовки КС, яка за 8 років здобула популярність у середовищі професіоналів корпоративного управління. Закон України Про акціонерні товариства" , що набув чинності, ще більше підігрів інтерес до цієї теми, оскільки. Законом, по-перше, прямо передбачається можливість введення в АТ посади корпоративного секретаря, а по-друге, встановлюючи серйозні вимоги до порядку проведення корпоративних подій, розкриття інформації, складанню та обнародуванню списків афілійованих осіб, оформленню рішень з укладання значних угод і угод із заінтересованістю тощо. Тепер уже усім очевидно, що в АТ обов’язково з’явиться посадовець, що відповідає за кваліфіковане рішення усіх цих складних питань. З 2005 року ця посада передбачена Класифікатором професій ДК 003: 2005, що дозволяє абсолютно легально передбачати її у штатному розкладі компанії.

Особи, що пройшли навчання і успішно склали іспит, отримують сертифікат державного зразка. Їх дані вносяться у відповідний державний реєстр. Ознайомитися з вказаним реєстром можна на web -сторінці ФДМУ і Міжнародного Інституту Бізнесу. - ссылку сделать активной под названием

*Довідка:

Міжнародний інститут бізнесу (МІБ) - лідер у сфері бізнес-освіти в Україні. Пропонує програми МБА (MBA навчання пропонує краща МВА школа України - за версією EDUNIVERSAL) : International MBA і Executive MBA, програми другої вищої освіти, програми міжнародної кваліфікації, програми Школи національних професійних кваліфікацій і Центру корпоративного управління.

Центр корпоративного управління МІБ майже десять років проводить навчальні програми й тренінги для посадовців акціонерних товариств, корпоративне навчання для окремих компаній, надає консультаційні послуги в галузях корпоративного права і корпоративних фінансів, співпрацює із зарубіжними і міжнародними організаціями у сфері корпоративного управління.

Сайт: www.iib.com.ua/cg , тел.: (044) 585 00 33, факс: (044) 590 08 48