2010-09-30

Пост – реліз конференції Проекту МІБ та CIPE

Головна/Новини МІБ/Пост – реліз конференції Проекту МІБ та CIPE

 

У Києві 28 вересня 2010 року відбулася підсумкова конференція Проекту МІБ та CIPE "Удосконалення корпоративного управління в секторі малого та середнього бізнесу" (далі - Проект ), на якій були представлені й обговорені систематизовані результати роботи Проекту, а також міжнародний досвід вирішення подібних проблем в інших країнах, що здійснили масову приватизацію малих і середніх підприємств.

 

Відкривав конференцію Микола Бурмака, член Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – ДКЦПФР), який розповів про ситуацію на ринку, її причини та можливості. Також він відзначив, що зараз необхідно допрацювати Закон України "Про акціонерні товариства" (далі - Закон) та усунути всі суперечності, які є в Законі. Одним з прикладів такої роботи є Законопроект № 6216 від 19.03.2010 "Про внесення змін до Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо вдосконалення механізму діяльності акціонерних товариств)", який пройшов перше читання в Верховній Раді.

Крім, безумовно, позитивних змін, поширення з 30.04. 2011 р. дії Закону України "Про акціонерні товариства" (далі - Закон) на всі АТ, приведе до істотного ускладнення і дорожчання ведення бізнесу для компаній, що працюють в цій організаційно-правовій формі, - зазначив Олександр Окунєв, директор Центру корпоративного управління Міжнародного інституту бізнесу, голова Правління Професійної асоціації корпоративного управління. Особливо хворобливо це позначиться на дрібних і середніх компаніях, створених у процесі масової приватизації 1990-2000 років. Застосування жорстких вимог Закону до корпоративної поведінки таких АТ стане надмірно дорогим і складним для них, а декого поставить на межу банкрутства. При цьому дані вимоги до таких компаній абсолютно недоцільні – адже їх цінні папери не обертаються і ніколи не будуть обертатись на фондовому ринку. Тому багатьом українським акціонерним компаніям прийдеться змінити організаційно-правову форму ведення бізнесу шляхом перетворення в ТОВ, ТзДВ, повні та командитні товариства, кооперативи й т.п.

Про юридичні проблеми перетворення акціонерних товариств в інші організаційно-правові форми розповів консультант Проекту Володимир Кравчук. Зокрема, він відзначив, що на вибір іншої організаційно-правової форми ведення бізнесу впливають кількість акціонерів та їх склад, склад активів, операції з акціями, їх концентрація, спеціальні вимоги до організаційно-правових форм та ймовірність корпоративних конфліктів на стадії перетворення. Далі він охарактеризував всі переваги та недоліки кожної з організаційно-правових форм та можливі шляхи вирішення проблем. Не дивлячись на складність механізму реорганізації, є можливість чесного перетворення АТ в іншу форму ведення бізнесу при наявності чіткого плану перетворення.

З особливостями нормативного врегулювання процедур реорганізації акціонерного товариства присутніх познайомила Валентина Корж, начальник відділу реєстрації емісії підприємств ДКЦПФР.Яніна Здовбицька, директор Департаменту реалізації державної політики у сфері реєстрації та нагляду за дотриманням реєстраційного законодавства Держкомпідприємництва України, вказала на проблемні питання державної реєстрації господарських товариств під час перетворення з акціонерних товариств.

Про податкові питання всіх реорганізаційних процедур розповіли Артем Воробієнко, начальник відділу податкового аудиту та консультування, та Олександр Осипчук, провідний аудитор компанії "Бейкер-Тіллі Україна" . Він вказав на "вузькі місця" процесів реорганізації з точки зору оподаткування, особливості оподаткування операцій з передачі майнових прав та обов’язків, питання реєстрації та зняття з обліку платників податків.

На завершення про проблеми законодавства та практику зловживань при витісненні міноритарних акціонерів в російських компаніях, про державне регулювання поглинань та витіснень розповівОлександр Семенов, головний редактор журналу "Акціонерне товариство: питання корпоративного управління", член Експертної ради з корпоративного управління Федеральної служби з фінансових ринків Росії.

Учасники конференції мали можливість взяти участь в обговоренні всіх матеріалів, дізнатись думку представників державних органів, познайомитись з досвідом Росії, а отримати методичні матеріали, розроблені у ході Проекту.

Подивитись відео з конференції Ви можете на сторінці

Організатор: Міжнародний інститут бізнесу

Організаційний комітет конференції

Тел. (044) 228-87-59

e - mail: cg@iib.com.ua

www.iib.com.ua/cipe

30 вересня 2010 р.