2010-07-21

Розвиток законодавчо-нормативного регулювання оціночної діяльності в Україні

Головна/Новини МІБ/Розвиток законодавчо-нормативного регулювання оціночної діяльності в Україні

 

15 липня 2010 року в Міжнародному інституті бізнесу (МІБ) відбулась щорічна науково-практична конференція "Розвиток законодавчо-нормативного регулювання оціночної діяльності в Україні".

Міжнародний інститут бізнесу спільно з Фондом державного майна України, Асоціацією фахівців з оцінки, Українським товариством оцінювачів, Всеукраїнською громадською організацією "Ліга оцінювачів земель" та представниками оціночної спільноти провів обговорення змін та розвитку законодавчого забезпечення оціночної діяльності в Україні. У роботі конференції взяли участь більше 80 представників ринку оціночних послуг

 

За останні два роки на розгляд до Верховної Ради України подавалось декілька законопроектів з оціночної діяльності, які не знайшли позитивного відгуку серед оцінювачів та були зняті з розгляду у Верховній Раді.

Нові правила для всіх учасників ринку оцінки повинні прийматися тільки на основі ґрунтовної оцінки їх ефективності та за умови розробки спільної програми дій представників державних органів виконавчої влади, саморегулівних організацій оцінювачів, провідних навчальних закладів та всієї оціночної спільноти.

Виходячи з цього на конференції були обговорені наступні питання:

• Сучасний стан регулювання оціночної діяльності в Україні та перспективи його розвитку;

• Сучасні проблеми регулювання землеоціночної діяльності в Україні;

• Міжнародний досвід регулювання оціночної діяльності;

• Законодавчий захист якості оціночних послуг;

• Державне регулювання та саморегулювання оціночної діяльності, їх функціонування та взаємодія.

• Законодавче забезпечення незалежності ринкової оцінки майна;

• Вдосконалення професійної підготовки оцінювачів в Україні.

Учасники конференції висловили свої думки з питань, позиція по яких може знайти відображення у новому законопроекті з оціночної діяльності.

Більшість виступаючих наголошувала на необхідності дотримання міжнародних стандартів та відповідної високої якості оціночних послуг. Водночас, дискусія навколо визначення єдиного державного регулятора оціночної діяльності показала відсутність спільного розуміння щодо вирішення цього питання.

Серед доповідачів конференції були заступник Голови ФДМУ Григоренко Є.М., керівник департаменту з оціночної діяльності ФДМУ Горяйнов М.Г., голова ВГО "Ліга оцінювачів земель" Антипенко І.В., Голова ВГО "Спілка оцінювачів землі" Євдокименко С.В., Голова ради Українського товариства оцінювачів Амфітеатров О.Д., Голова ради Асоціації фахівців з оцінки Максимов С.Й., керівники навчальних закладів, провідні оцінювачі.

Учасниками конференції були вироблені наступні рішення та рекомендації:

1. Розробити та внесення змін до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" за ініціативи Фонду державного майна України як регулюючого органу влади при підтримці саморегулівних організацій.

2. Водночас з розвитком державного регулювання оціночної діяльності через механізми стандартизації, сертифікації, контролю кваліфікації оцінювачів, контролю за дотриманням вимог законодавства всіма учасниками ринку оцінки, необхідно удосконалювати підходи до саморегулювання оціночної діяльності.

3. Саморегулівним організаціям надати пропозиції щодо ключових питань, особливо в частині саморегулювання оціночної діяльності, контролю якості оціночних послуг, професійної підготовки оцінювачів, для врахування їх бачення розвитку ринку оціночних послуг в законопроекті.

4. Необхідно зважено підійти до реформування системи підготовки та перепідготовки оцінювачів. Навчальним закладам, саморегулівним організаціям розробити пропозиції щодо актуалізації програм базової підготовки та підвищення кваліфікації оцінювачів, оптимізації організації стажування, роботи екзаменаційної комісії.

5. Міжнародному інституту бізнесу в листопаді 2010 р. організувати круглий стіл (нараду) щодо узгодження позицій різних учасників ринку оціночних послуг щодо вищезгаданих пропозицій.

6. Підготувати та внести зміни до діючих Національних стандартів оцінки та розробити нові необхідні стандарти.

Завантажити матеріали конференції

Завантажити рішення круглого столу