2009-03-30

Відбувся круглий стіл "Фінансування девелоперських проектів в умовах економічної кризи"

Головна/Новини МІБ/Відбувся круглий стіл "Фінансування девелоперських проектів в умовах економічної кризи"

 

В роботі круглого столу взяли участь керівники та провідні фахівці девелоперських, інвестиційних, будівельних компаній, комерційних банків (ТММ, Укргазбанк, Українська торгова гільдія, Сведбанк Інвест, банк "Хрещатик", DTZ, ІБК "Авантаж", CB Richard Ellis LLC, FIM, DEOL Partners, Knight Frank, Українське товариство оцінювачів, Всеукраїнська суспільна організація "Ліга оцінювачів землі", "Увєкон"), представники органів державної влади (член державної комісії з цінних паперів та фондовому ринку України, та член комітету ВР України з питань будівництва, транспорту, ЖКГ та зв’язку України), ЗМІ.

 

Відбулася гостра дискусія по наступних питаннях:

1. Український ринок нерухомості з точки зору інвестора.

2. Можливості залучення фінансування девелоперських проектів в умовах кризи ліквідності.

3. Вибір стратегії фінансування, основні фактори досягнення успіху.

4. Дії по залученню інвесторів до фінансування проекту.

Така проблематика події вважається особливо актуальною, враховуючи надзвичайно складну економічну ситуацію, та вплив світової фінансової кризи, що "скорегувала" інвестиційні стратегії всіх без винятку гравців ринку нерухомості. Спроба учасників круглого столу виробити загальну позицію з подолання стагнації ринку є передумовою його потенційного розвитку.

В дискусії, що відбулася, учасники круглого столу констатували, що:

  • Сучасна економічна криза має системний та циклічний характер.
  • Наслідком кризи стане обмежена кількість нових проектів, інвестори ж стануть більш вибірковими.
  • Процес реалізації нерухомості буде скорегований реальною купівельною спроможністю, яка має пряму залежність від стабілізації соціально-економічної ситуації.
  • Банківська сфера, в сучасних умовах, не володіє потрібною кількістю активів для ефективної роботи. Експерти ринку стверджують, що в подальшому банківське кредитування стане можливим тільки для найякісніших в довгостроковій перспективі проектів.
  • При розгляді умов інвестування українських об’єктів нерухомості, учасниками круглого столу прогнозується поява довгострокових схем фінансування будівельних об’єктів, через появу специфічних інвестиційних фондів.
  • Учасники круглого столу прийшли до єдиної спільної думки про те, що Криза - це час можливостей і за умов стабілізації соціально-економічної системи України, ріст українського ринку нерухомості стане не лише можливий, але й набуде нових горизонтів розвитку.