2009-02-12

Валентин Маєвський: криза - це період раціоналізації

Головна/Новини МІБ/Валентин Маєвський: криза - це період раціоналізації

 

9 лютого відбувся круглий стіл "Транспортно-логістичні реалії в умовах сучасної економіки", організований видавництвом "Економіка".

У круглому столі взяли участь представники компаній "Індустріальні Будівельні Технології" INTECO holding, Bang Investments Partner, ГК "Фокстрот", "Рабен", групи компаній FIM, групи компаній "УВК", "Управлінський консалтинг", ТОВ "Логістична платформа", Асоціації "УКРЗОВНІШТРАНС" та інші.

Міжнародний інститут бізнесу представляв Валентин Маєвський, Директор "Логістичної майстерні" МІБ.

 

У багатьох галузях економіки зафіксований спад виробництва, який негативно позначився на попиті на логістичні послуги. За словами Валентина Маєвського, міжнародні перевезення стали невигідними: обсяги перевезень і тарифи впали. Низка дрібних перевізників продали автомобілі, ті, які залишилися на ринку балансують на грані виживання. Нові внутрішні перевізники, які придбали автомобілі у 2008 році, зіштовхнулися з відсутністю замовлень усередині країни, у тому числі на малотоннажні перевезення.

На тлі зниження попиту на склади класу А та класу В, спостерігається зростання попиту на склади низької категорії.

У той саме час кризу не можна розглядати лише з негативного боку. Криза - це період раціоналізації: час переходу від екстенсивних процесів розвитку до оптимізації структури і раціоналізації процесів. "Не потрібно створювати ілюзій, що за рахунок навчання співробітників відділу продажів вдасться залучити нових клієнтів і підтримати рівень продажу. Нові клієнти вимагають витрат більших, ніж приносять прибутку на початковому етапі, - розповів пан Маєвский. - Також необхідно переглянути стратегії досягнення цілей компанії. Необхідно втримати наявних клієнтів, сконцентруватися на ключових із них, правильно вибрати свою нішу".

Під час круглого столу обговорювалися питання управління компанією та логістичною функцією в існуючих умовах.

Так за словами Валентина Маєвського, час конкурувати за рівнем сервісу під час доставки товару в торгову точку закінчився. Точніше цей інструмент конкурентної боротьби і завоювання лояльності клієнтів повинен бути тимчасово виключений. Зараз важливі:

  • твердий контроль вартості доставки кожної одиниці товару за кожним маршрутом доставки;
  • контроллінг витрат доставки на кожну торгову точку;
  • оптимізація частоти доставки;
  • стандартизація процедур у процесі поповнення запасів торгових точок.

Серед можливих шляхів оптимізації логістичних бізнес-процесів пан Маєвський окреслив наступні:

  • Необхідність переглянути клієнтську базу, асортиментного ряду, оптимізувати та диференціювати рівень задоволення клієнтів.
  • Запровадження сценарного прогнозування, замість аналізу тренду споживання товару.
  • Зміна параметрів управління запасами.
  • Перегляд відносин з постачальниками, які зараз більш лояльні.