2009-02-13

Сучасна проблематика корпоративного управління

Головна/Новини МІБ/Сучасна проблематика корпоративного управління

12 лютого відбувся традиційний семінар Центру корпоративного управління МІБ "Сучасна проблематика корпоративного управління" ,на якому були розглянуті питання корпоративного управління в Україні, проанонсованінавчальні програми на перше півріччя 2009 року, а також вперше представлені консультаційні проекти Центру.

Семінар зібрав більше 100 учасників, представників компаній з різних галузей економіки, для яких побудова ефективних моделей корпоративного управління, пошук власного місця та ролі в цих моделях стають пріоритетами.

Відкрив семінар Олександр Мертенс, Президент МІБ, який у своєму виступі зазначив, що не дивлячись на кризу, фундаментальні елементи залишаться незмінними. Виживуть лише ті, які зможуть підвищити ефективність свого бізнесу, мають ефективне корпоративне управління і зменшують вартість капіталу. У цьому контексті корпоративне управління має створити механізми узгодження інтересів усіх зацікавлених сторін та забезпечити зниження агентських витрат.

 

Особлива увага була приділена Закону України "Про акціонерні товариства", прийнятого у вересні 2008 року, - ключового документу, який регулює діяльність акціонерних товариств. Так, Олександр Окунєв, директор Центру розвитку корпоративного управління МІБ, розповів про недоліки та переваги прийнятого закону. Олена Щербина, радник ЮФ "Саєнко Харенко", прокоментувала перехідні положення, пов’язані із набуттям чинності закону.

Під час семінару були розглянуті питання корпоративних спорів (Олена Щербина), трансформації депозитарної діяльності (Олексій КийПрезидент ПАРД), методи боротьби з корпоративними захопленнями (Сергій Шкляркеруючий партнер адвокатської компанії "Арцінгер та партнери"), управління фінансовими ризиками в компаніях не фінансового сектору (Олександр Коновченкопартнер Baker Tilly Ukraine).

Про механізми вирішення проблем, які постають перед українськими акціонерними товариствами в їх діяльності на сучасному етапі та можливості співпраці з Національним депозитарієм України, розповів Євген Дідківський, директор Операційного департаменту Національного депозитарію України.

На семінарі також розглядалося питання створення Асоціації корпоративних секретарів України, як центру підготовки професіоналів в галузі корпоративного управління, ініціаторами якого виступають фахівці МІБ, крупних вітчизняних виробничих підприємств, банківських та фінансових структур, професійних учасників фондового ринку.