2008-12-12

Зустріч слухачів програм МВА МІБ із заступником Міністра економіки України Валерієм Пятницьким

Головна/Новини МІБ/Зустріч слухачів програм МВА МІБ із заступником Міністра економіки України Валерієм Пятницьким

 

 

10 грудня у рамках традиційних "Зустрічей із запрошеними доповідачами" відбулася зустріч студентів програм МВА МІБ з Валерієм Пятницьким, заступником Міністра економіки України, який розповів про можливості і проблеми, для українських бізнесменів і підприємців у зв’язку із вступом України у СОТ.

За словами пана Пятницького, на даному етапі український бізнес не дуже активно користується можливостями, які надає вступ у цю престижну міжнародну організацію. Для сприяння українським експортерам і імпортерам в одержанні оперативної інформації, Міністерство економіки України ініціювало створення Центру обробки запитів країн-членів ВТО. Основне завдання центру полягає в інформуванні зацікавлених організацій і компаній про умови торгівлі, тарифної політики, мита, і наданні сприяння ефективному співробітництву та оперативному обміну інформацією і документами із Секретаріатом ВТО і членами ВТО. Центр висвітлює діяльність органів державної влади з питань підготовки офіційних повідомлень (нотифікацій) і відповідей на запити щодо діючих норм, впровадження нових правил у сферах, пов’язаних з міжнародною торгівлею.

 

На даний момент офіційний Київ уже одержав більше 2 тисяч нотифікацій. Країни-Члени ВТО регулярно посилають в Україну інформацію про умови відкриття бізнесу і сповіщають про проблеми, з якими може там зіштовхнутися потенційний український інвестор, експортер або імпортер.

Участь України в системі нотифікацій має практичну цінність, оскільки відкриває для українських підприємств доступ до інформації щодо майбутніх змін у торговельних режимах інших країн. Система нотифікацій дозволяє підтримувати постійне спілкування між торговельними партнерами. Вона надає країнам-членам ВТО можливість висловити коментарі щодо проектів законів або інших нормативних актів, запланованих країнами-членами, перш ніж вони будуть прийняті, або будуть обговорюватись з повноважними органами відповідних країн про можливість внесення в них виправлень.

Такі зустрічі між високо посадовцями і студентами МВА дуже корисні, оскільки в результаті таких зустрічей і обміну думками, учасники одержують багато корисної інформації, що допомагає знаходити правильні рішення в управлінні бізнесом і процесами у компанії.