2008-12-15

Засідання МВА Клубу МІБ: "Криза - проблема або можливості?"

Головна/Новини МІБ/Засідання МВА Клубу МІБ: "Криза - проблема або можливості?"

 

13 грудня відбулося засідання МВА Клубу Міжнародного інституту бізнесу. За час існування кількість членів Клубу досягла більше 200 чоловік, а зустрічі із представниками бізнес-еліти у рамках Клубу вже стали традиційними для бізнес-школи.

Тема для обговорення на засіданні МВА Клубу була дуже актуальною: "Криза - проблема або можливості?".

У своєму зверненні до учасників, Олександр Мертенс, Президент МІБ, відзначив, що криза - це чудова можливість одержати цінні навички управління і цілком характерне явище для ринкової економіки. Сьогодні компанії працюють в умовах, що швидко змінюються, і які необхідно прогнозувати і адаптуватися до них якнайкращим чином. У зв’язку із цим керівники повинні виробити навички стратегічного планування, які забезпечать готовність компанії до негативних факторів бізнес-середовища та дозволять використати максимум можливостей, замість того, щоб боротися з наслідками кризових явищ.

 

Геннадій Каніщенко, професор менеджменту МІБ, співвласник консалтингової компанії "Стратегічні майстерні", у своїй презентації "Резерви оптимізації та підвищення ефективності бізнесу, удосконалення бізнес-процесів" озвучив можливості, які відкриваються перед компанією в умовах змін. У першу чергу, криза - це час "виправданої" оптимізації і можливість сконцентруватися на головних напрямках діяльності, а також можливість сформувати ефективну команду керівників у зв’язку з появою на ринку праці висококваліфікованих фахівців. Крім того, криза "виховує" звичку планувати грошові потоки, а не спостерігати за ними. І, нарешті, з’являється можливість залишити ефективних клієнтів, налагодити з ними партнерські відносини.

У продовження теми, Марина Стародубська, викладач програм CIPR МІБ, керуючий партнер комунікаційної компанії "Михайлов і Партнери Україна", розповіла про управління репутацією компанії, як одним із найважливіших активів під час кризи. Можливість одержання фінансових коштів прямо залежить від рівня довіри з боку інвесторів і фінансових установ до компанії.

В Україні склалася ситуація, коли 56% інформації про потенційний об’єкт для інвестування або компанії-позичальника коштів збирається з відкритих джерел, галузевих ЗМІ та Інтернету, у той час як на Заході ухвалення рішення про видачу коштів здійснюється на основі аналізу внутрішньої звітності компанії. Тим не менш, більшість українських компаній нехтують можливістю розповісти громадськості про досягнення і свої переваги, як надійного партнера для бізнесу. Розповівши про специфіку комунікацій в Україні, пані Стародубська підкреслила важливість стратегічного планування і контролю комунікацій із зовнішніми й внутрішніми аудиторіями.

У ході зустрічі Руслан Лемещук, викладач МІБ, керуючий партнер консалтингової компанії "AB-Capital" розповів учасникам про особливості управління персоналом і ролі HRМ в умовах трансформації. Крім звичних функцій, HR-фахівці повинні взяти на себе методологічну функцію, тобто не просто виступати джерелом знань, а створити для керівництва певний алгоритм поведінки у нових умовах. HR стає "агентом змін", що показує проміжні результати роботи команди в рамках досягнення головної мети, а також бере на себе функції внутрішнього консультанта і посередника у компанії.

Цікаво відзначити, що згідно досліджень, представлених паном Лемещуком, незважаючи на те, що 28% компаній у зв’язку із кризою планують скорочувати персонал, майже 50% планують зберегти витрати на навчання на теперішньому рівні, а 8% планують їх збільшити. Це свідчить про розуміння керівництвом необхідності у підвищенні рівня компетенцій своїх співробітників, як однієї з важливих складових успішного бізнесу.

Професор Володимир Савчук, викладач програми Executive MBA МІБ, керуючий партнер консалтингової компанії "Стратегічний партнер" представив модель антикризового управління, що передбачає корегування стратегії й "мегамотивацію" персоналу і заснована на низці факторів, важливе місце серед яких займає підвищення продуктивності бізнесу. За словами пана Савчука, єдиним способом підвищення продуктивності бізнесу в умовах обмеженого доступу до фінансових ресурсів, є збільшення швидкості використання ресурсів, а також зниження постійних витрат у рамках всіх бізнес-процесів компанії.

На завершення, Володимир Савчук надав практичні рекомендації з подолання наслідків кризи. Серед них необхідність "рахувати гроші, не прибуток", більш ретельно контролювати видатки, оцінювати клієнтів і постачальників, продумувати альтернативні джерела фінансування.

Подальше обговорення питань тривало у неформальній обстановці на фуршеті, де учасники спілкувалися зі своїми колегами і викладачами, згадували навчання на програмі, ділилися новинами у теплій дружній атмосфері.