2008-07-01

Міжнародний інститут бізнесу взяв участь у CEEMAN Executive Education Forum: Changing Competition in Executive Education

Головна/Новини МІБ/Міжнародний інститут бізнесу взяв участь у CEEMAN Executive Education Forum: Changing Competition in Executive Education

 

26 - 27 червня у Москві відбувся Перший форум з управлінської освіти - CEEMAN Executive Education Forum: Changing Competition in Executive Education, організований Асоціацією розвитку менеджменту в країнах Центральної й Східної Європи (CEEMAN) спільно з Російською асоціацією бізнес-освіти (РАБО).

У форумі взяло участь більше 50 учасників з 18 країн світу. Нашу бізнес-школу на форумі представили Олена Антоненко, директор з розвитку корпоративного партнерства МІБ і Олена Шевчук, керівник департаменту маркетингу МІБ.

На форумі обговорювалися основні тренди у сфері бізнес-освіти, зокрема програм МВА, особливості ринку країн Східної Європи. Так, Борис Щербаков, Віце-президент корпорації Oracle і Генеральний директор Oracle-CIS у Росії, відзначив, що співвідношення бізнес-шкіл у Росії та у США становить 1 до 10, що говорить про ненасиченість ринку та можливості гравців зайняти свою перспективну нішу.

 

"Поспілкувавшись із представниками бізнес-шкіл СНГ, ми зробили висновок, що ситуація на наших ринках схожа. Кожна бізнес-школа намагається знайти свою нішу, запропонувати ринку щось особливе і таким чином, відмежуватися від конкурентів. Через те, що ринок тільки розвивається, освітні заклади стикаються з рядом проблем, у першу чергу побудови бізнес-процесів у самій бізнесі-школі. Проте, приємно було почути позитивні відгуки наших західних колег, які відзначили загальний високий рівень професіоналізму бізнес-шкіл у країнах Центральної й Східної Європи", - розповідає Олена Антоненко.

Учасники форуму були одностайні у тому, що ріст ринку повинен бути не тільки кількісним, але і якісним, коли бізнес-школа є тією інституцією, що генерує нові знання, які будуть актуальні завтра. У зв’язку із цим, важливу роль у діяльності освітньої установи повинні займати фундаментальні, а також прикладні дослідження, реалізовані у партнерстві із представниками бізнесу. У своїх виступах доповідачі неодноразово торкалися питань співпраці бізнесу та освіти - реалізації спільних проектів, а також включення представників бізнесу в наглядові ради бізнес-шкіл, що дозволяє бізнес-школі максимально відповідати сучасним потребам ринку.

Значна увага була приділена питанням створення корпоративних університетів і ролі бізнес-шкіл у цьому ланцюжку. Олена Антоненко відзначає: "На жаль, поняття корпоративного університету часто ототожнюють із поняттям бізнес-школи, чия програма частково адаптована до потреб конкретної компанії. Насправді ж, завдання корпоративного університету - формування єдиної корпоративної культури й загального бачення роботи компанії у персоналу, тоді як завдання бізнес-школи - допомогти компанії сформувати і впровадити ці принципи роботи, як на стратегічному, так і функціональному рівні. Саме тому своїм клієнтам МІБ пропонує мультифункціональні програми, які покривають всі "проблемні зони" у діяльності компанії. Ми комплексно підходимо до вирішення завдань компанії".

Якщо повернутись до визначення сутності деяких понять, учасниками була відзначена необхідність чіткого розуміння, чим насправді є програми МВА. Навчання на різних програмах МВА стає все більш популярним. У той же час багато слухачів і роботодавців не усвідомлюють у повній мірі вигоди навчання на програмі. Класична МВА розрахована винятково на топ-менеджмент компанії, для якого важливі не стільки теоретичні знання, скільки вміння приймати конкретні управлінські рішення у ринкових умовах. У зв’язку із цим частина доповідей була присвячена безпосередньо організації процесу навчання.

"Приємно відзначити, що обговорювалися питання не тільки стратегічні, але й практичні аспекти реалізації навчальних програм. Особливо сподобалася доповідь Ольги Удовиченко, виконавчого директора Вищої школи менеджменту СПбДУ, яка відзначила необхідність не тільки перекладу, але й адаптації західних кейсів для слухачів, використання практичних прикладів, строк давнини яких не перевищує 1 - 2 роки. Важливо також використовувати не тільки позитивні кейси, але й ті, які відображають неефективні рішення, що вимагають аналізу та розробки альтернатив.

Цікавою була доповідь Мадіса Хабакука, ректора Естонської бізнес-школи, який поділився досвідом створення мотиваційної програми для слухачів МВА. Ця програма дозволяє підвищити загальний рівень підготовки випускників, які є частиною репутації будь-якої бізнес-школи.

Форум виявився дуже корисним з погляду обміну досвіду. Після спілкування з колегами, стало зрозумілим, що ми рухаємося у правильному напрямку. Було озвучено багато цікавих ідей, які можуть бути реалізовані або вже реалізуються в рамках нашої бізнес-школи", - розповідає Олена Шевчук.