2008-03-14

Відбулося перше засідання Клубу маркетингу й PR Міжнародного інституту бізнесу

Головна/Новини МІБ/Відбулося перше засідання Клубу маркетингу й PR Міжнародного інституту бізнесу

 

14 березня відбулося перше засідання Клубу маркетингу й PR Міжнародного інституту бізнесу. На засіданні була представлена презентація Дмитра Бондаря, керуючого партнера компанії FastForvard, "Мобільна реклама. Досвід японських мобільних операторів. Результати менеджмент-туру в Японію".

 

У рамках виступу Дмитро Бондар описав основні відмінності ринку мобільного зв’язку Японії та Європейських країн, зокрема й України. Так, при високому рівні проникнення мобільного зв’язку, - близько 90 з 120 мільйонів жителів Японії мають мобільні телефони, звичні для нас послуги голосового зв’язку становлять усього лише 10%. 90% послуг, що надаються японськими операторами, пов’язані з контент-сервісом, який активно розвивається на базі технології 3G. Найбільш популярними серед жителів Японії є послуги, пов’язані з можливостями читання електронних книг і газет, забезпечення фінансових операцій, програми оптимізації маршрутів, ігрові контенти, пов’язані з тематикою аніме.

Все більшої популярності набирають сервіси зчитування так званих QR-кодів, які використовуються як один із засобів мобільної реклами. QR-Код являє собою графічний символ, що наноситься на друкований рекламоносій. Якщо споживач зацікавився рекламованим товаром або послугою, для одержання більш докладної інформації йому достатньо сфотографувати й зберегти QR-код для того, щоб перейти на електронну сторінку, яка описує даний товар. Крім того, технологія QR-кодів може бути використана не тільки у рекламних цілях. Деякі компанії застосовують її для проведення маркетингових досліджень, а також як інструмент, що дозволяє замінити роботу продавця-консультанта.

Впровадження технології QR-кодів в 2005 році, поряд з використанням стандартних розсилок рекламних матеріалів на мобільні телефони, забезпечило приріст мобільної реклами у порівнянні із традиційною рекламою на 134%. На даний момент мобільна реклама займає близько 30% ринку, але стабільні темпи приросту дозволяють прогнозувати значне збільшення цієї частки.

У ході презентації Дмитро Бондар також розкрив переваги використання технології 3G у порівнянні з GSM-технологіями, можливості мобільного телебачення й інших інновацій, батьківщиною яких є саме Японія.

Презентація викликала жвавий інтерес серед учасників засідання, які змогли дізнатися безліч цікавих фактів і почерпнути нові ідеї для розвитку бізнесу. Сподіваємось, що наступні засідання клубу будуть не менш плідними та корисними для учасників.