2018-06-29

Петро Свищов поділився зі слухачами МВА кейсами з ефективної автоматизації бізнес-процесів.

Головна/Новини МІБ/Петро Свищов поділився зі слухачами МВА кейсами з ефективної автоматизації бізнес-процесів.

29 червня 2018 року слухачі першого курсу програми Ukrainian MBA радо зустрілися  з випускники цієї програми Петром Свищовим.

 

Петро близько 10 років робить так, щоб інформаційні технології створювали цінність для бізнесу та клієнтів. Петро керував ІТ-службой в ресторанних проектах Сушия та Panna Group, опікувався проектами з розробки та впровадження інформаційних систем в різних галузях: страхування (СК Універсальна), ресторанний бізнес (Сушия, Panna Group, Інфро-системи), автомобільний бізнес (Winner Group Ukraine), аутсорс для телекомів (Київстар, Білайн).

 

Має дві освіти: Національний університет технологій і дизайну - магістр автоматизації і комп’ютерно-інтегрованих технологій (2009) и МІБ - магістр бізнес-адміністрування (2017).

 

Зі слухачами МВА Петро поділився своїм досвідом автоматизації процесів з користю для бізнесу. Спочатку він розповів про бізнес-процеси взагалі, та про процесне управління і його цілі, а саме: скорочення часу виконання процесів, виконання всіх передбачених правил (якість), управління на основі показників, досягнення організаційної гнучкості компанії.

 

Що є у бізнес-процеса? За словами Петра, це workflow (роботи, що входять до нього), мета або результат (додаткова вартість), користувачі результату, власник, учасники, показники та взаємозв'язок з іншими процесами.

 

Петро поділився власним досвідом з приводу проблем та помилок, з якими стикаються компанії, коли приймають рішення автоматизувати свої бізнес-процеси. Серед них можуть бути такі: рішення прийняли вузьким колом без ключових стейкхолдерів; не врахували нефункціональні вимоги, хоча вони буди критичні; обрали інструмент і під нього підігнали задачу; призначили відповідального, чий рівень повноважень не дозволяє впливати на рішення в цілому та інші.

 

За його словами основні принципи автоматизації полягають в наступному: спочатку необхідно чесно описати процес, знайти або призначити власника процесу, при цьому необхідно врахувати неперервні зміни.  І нарешті, поступове поліпшення краще, ніж все зламати та намагатися побудувати ідеальний процес.

 

Петро запропонував студентам кейс: автоматизувати процес обслуговування гостей ресторану. Після бурного обговорення, слухачі запропонували кілька варіантів прискорення та поліпшення роботи офіціантів, а Петро навів приклади реальних проектів в ресторанній галузі.

 

Зрештою, Петро надав кілька порад для того, щоб процес автоматизації досяг своєї мети, не тривав більше часу, ніж було заплановано, та не коштував компанії більше, ніж вона може собі дозволити.

 

 20180629 18120520180629 18123820180629 19173620180629 19174020180629 201442