2019-07-09

Євгенія Клепа розповіла слухачам MBA про дизайн-мислення як методологію побудови стартапу.

Головна/Новини МІБ/Євгенія Клепа розповіла слухачам MBA про дизайн-мислення як методологію побудови стартапу.

Минулого тижня під час навчального модулю студенти 1 курсу програми Ukrainain MBA мали змогу поринути в світ стартапів. Допомагала їм в цій захопливій подорожі виконавчий директор некомерційного інкубатору 1991 Open Data Incubator Євгенія Клепа.

1991 Open Data Incubator є першим некомерційним інкубатором, який розвиває проекти, що працюють на відкритих даних, та в цілому екосистему Open Data в Україні. Інкубатор допомагає перетворити ідею на реальний стартап, вчить працювати з відкритими даними, будувати бізнес-моделі та залучати інвестиції. За час свого існування організація запустила 14 інкубаційних програм, залучила понад 100 менторів та випустила 116 стартапів.

Євгенія – ментор і наставник стартапів, соціальний інвестор Urban Space 500, експерт з корпоративної соціальної відповідальності. Її перше знайомство з українським світом інформаційних технологій відбулося, коли вона працювала PR-менеджером на технічних заходах. Потім стала організатором найбільших технологічних заходів (Україна, Росія, Польща).

«Мені подобається зустрічатися з людьми, які працюють в сфері ІТ, тому що вони грають поза правилами. Кожен повинен почати з себе», - каже Євгенія.

На зустрічі зі студентами MBA Євгенія розповідала про дизайн-мислення, як супер адаптивну методику, яка допомагає знайти нестандартні рішення в умовах постійних невідомих. За словами Євгенії, принципами дизайн мислення є, по-перше, орієнтування на людину (думати не про проблему, а про людину, у якої ця проблема виникла), по-друге, творчий процес (можна виходити за рамки, ставати дитиною, постійно щось пробувати), в-третє, прикладна методологія (щоб ви не робили, одразу втілювати), в-четверте, інтеграції (постійно, на кожному етапі, пробувати нове, змінювати, пробувати знову і т.д.)

Також Євгенія розповіла про етапи дизайн мислення (емпатія, define, генерація ідей, прототип, тестування), які не повинні перевищувати, в ідеалі, 6 місяців. Запорука успіху будь-якого стартапу – це команда, в якій кожен повинен відігравати свою роль, а саме: генія, «шаленого» лідера, мудреця, продавця та фінансиста. Як же знайти ідеальних членів команди? За словами Євгенії важливо прислухатися до своєї інтуїції, використовувати нетворкінг та рекомендації, також важливу роль відіграє self brand.

IMG 20190705 153210

IMG 20190705 165003