2019-12-04

Виступ Сергія Шкляра у бізнес-школі «Міжнародний інститут бізнесу».

Головна/Новини МІБ/Виступ Сергія Шкляра у бізнес-школі «Міжнародний інститут бізнесу».

Черговий навчальний модуль на програмі Executive MBA у бізнес-школі «Міжнародний інститут бізнесу» розпочався із зустрічі з Сергієм Шкляром – партнером-засновником АТ «Арцінгер», адвокатом, провідним експертом з конкурентного та антимонопольного права в Україні.

Своєю великою метою Сергій Шкляр вважає приведення стандартів роботи Антимонопольного комітету до стандартів Єврокомісії. Тому і тема зустрічі з представниками бизнесу, що була запропонована - «Конкурентне право та антимонопольна політика в Україні. Взаємодія бізнесу з органами АМКУ. Практичні аспекти» - була жваво та з цікавістю сприйнята слухачами та закономірно викликала численні запитання з аудиторії.

shkliar3

У ході виступу спікер розкривав теми, важливі для сучасного українського бізнесу, проводив паралелі із європейським та світовим законодавством і унаочнював ключові механізми, на які слід звертати увагу підприємцям, взаємодіючи з антимонопольним комітетом. Зокрема увагу слухачів МІБ було зосереджено на таких питаннях:

  • Антимонопольне регулювання. Європейське конкурентне право та українське конкурентне законодавство.
  • АМКУ як гарант конкуренції: правозастосування, найбільші штрафи останніх років.
  • Антиконкурентні узгоджені дії: поняття та форми; приклади порушень та ТОП – 5 порушень в Україні за 2018-2019.
  • Зловживання монопольним становищем: поняття монопольного (домінуючого) становища поняття зловживання; приклади порушень та ТОП – 5 порушень в Україні за 2018-2019.
  • Недобросовісна конкуренція: ТОП – 5 штрафів АМКУ в 2018 году; дії, що можуть розглядатись як недобросовісна конкуренція.
  • Контроль за концентраціями: види концентрацій та дії, що не є концентрацією; фінансові пороги як критерій необхідності отримання дозволу; процедура розгляду; ТОП – 5 порушень за 2018-2019; поняття leniency.
  • Відшкодування шкоди: Private enforcement у ЄС та в Україні: механізм; практика застосування та ТОП – 5 судових кейсів.
  • Оскарження публічних закупівель: роль АМКУ як органу, до якого здійснюється оскарження публічних закупівель.
  • Державна допомога: цілі впровадження інституту державної допомоги в Україні та ЄС; критерії оцінки державної підтримки як державної допомоги.
  • Санкції за порушення законодавства про захист економічної конкуренції: види да особливості обрахування штрафів АМКУ, примусовий поділ як санкція.

По завершенні лекції в аудиторії ще довго панували дискусії і активне обговорення слухачамидругого курсу програми Executive MBA того, що вони почули від спікера. Кампус МІБ у черговий раз став майданчиком для зустрічі слухачів з провідним спеціалістами-практиками. Ми щиро вдячні Сергієві Шкляру за змістовну і актуальну лекцію. До нових зустрічей в бізнес-школі «Міжнародний інститут бізнесу»!

shkliar2

shkliar1