2020-04-22

IIB Community. Strategy Advisor: Ярослава Шуміхіна

Головна/Новини МІБ/IIB Community. Strategy Advisor: Ярослава Шуміхіна

Сьогодні в рамках проекту IIB Community. Strategy Advisor ми хочемо розказати вам історію, як одна молода українська компанія, яку створила випускниця програми General MBA МІБ Ярослава Шуміхіна, зуміла швидко відреагувати на нові виклики «коронавірусної кризи». Компанія «Pompoms» виготовляє помпони та одяг для черлідінгу. Якщо хтось не стикався з таким словом, інформуємо: черлідінг – це особливий вид спортивної діяльності, що поєдную елементи шоу і видовищних видів спорту. Ми часто бачимо виступи дівчат-черлідерів під час різноманітних спортивних змагань. Тож компанія «Pompoms» займається тим, що вдягає групи підтримки спортсменів.

Як і вся івент-індустрія, будь то концерти музикантів, чи спортивні матчі, сфера по забезпеченню заходів та їх участників також переживає турбулентні часи. Проте Ярослава змогла переналагодити виробничі процеси та почати вготовляти маски, такі затребувані та часом недосяжні для українців. Це дозволило компанії відновити cash-flow та забезпечити мінімально необхідний рівень заробітних плат і, ймовірно, відкрити новий споживчий ринок для себе.

Сподіваємось, що це бліц-інтерв’ю надихне вас не стояти на місці, а шукати нові ринки та можливості у нинішній ситуації. Нижче надаємо відповіді Ярослави мовою оригіналу.

1. Коротко о рынке, на котором вы работаете и какие изменения сейчас происходят на нем.

Наша компания производит одежду и аксессуары для черлидинга, а также костюмы для выступлений и тренировок. Свою продукцию поставляем клиентам на территории Украины и заграницей у нас также есть клиенты.
Сейчас наш рынок полностью замер, поскольку зависит от проведения спортивных соревнований, которые на данный момент остановлены.

2. Были ли вы готовы к кризису?

К кризису не были готовы, за неделю до карантина лишь были максимально приостановлены все подарки клиентам и потенциально лишние расходы.

3. Какие решения вы уже предприняли или собираетесь предпринять, чтоб понести минимальные потери от последствий кризиса или даже найти новые возможности?

Мы перешли на 3ю группу налогообложения, которая подразумевает оплату налога лишь при поступлении средств. Поскольку у меня люди в основном на сдельной оплате, то сокращать никого не пришлось. Часть людей со швейного производства переориентировали на актуальное направление по пошиву масок. А с теми, кто на фиксированной заработной плате, решали в частном порядке и растягиваем во времени выплаты на пост-карантинный период.

4. Какие выводы вы уже сделали из ситуации последних трех недель?


Теперь будем делать обязательно ежемесячные отчисления в резервный фонд. Также рассмотрим возможное увеличение доли пошива в работе компании. Кроме этого, проработаем поставщиков тщательнее – оставим тех, кто в кризис также, как и мы, смог найти нишу и переориентировался на новый рынок, поскольку это говорит об их гибкости и способности к выживанию. Что касается коммуникаций, расширим круг контактов через сеть Facebook, она значительно помогла нам, в отличие от Instagram, где наша целевая аудитория очень слабо отреагировала на новую продукцию.


Очікуйте на наступні матеріали, з яких ви дізнаєтесь, як представники інших індустрій реагують на нові виклики та які рішення приймають задля розвитку своїх компаній.