2020-06-09

Ідеальний час для нових можливостей

Головна/Новини МІБ/Ідеальний час для нових можливостей

За 27 років роботи нашої бізнес-школи ми спілкувалися з великою кількістю професіоналів, управлінців і тих, хто тільки йде до керівної посади. Можемо сказати, що рішення навчатися на півтора-дворічних програмах MBA – це завжди непростий вибір.

Усі, хто замислюється про вступ на MBA-програму, часто задаються питанням: «Чи вдалий зараз час для навчання?»

Можемо сказати, що не буває "ідеального" часу, але він майже завжди підходящий. Розширення ваших можливостей і розвиток нових управлінських навичок завжди актуально, і це саме те, що варто робити зараз, якщо ви хочете стрімкого просування у вашій професійній діяльності. Проте, життя непередбачуване і не виключені труднощі, які можуть ускладнити подальше навчання: нова робота або той факт, що ваша компанія переживає важкі часи. Це можуть бути сімейні обставини, поява чоловіка або дитини, або нестабільність валютного курсу і економічної ситуації в цілому. Як у найманого працівника, у вас можуть бути особливі вимоги до часу. Спроба вступити на серйозну академічну програму ніколи не буде легкою. І це незалежно від того, що ви думаєте, що «в наступному році буде легше».

Є ряд критеріїв, за якими варто приймати рішення про навчання на MBA, і кілька запитань, на які ви повинні відповісти собі.

Чи допоможе MBA-освіта досягти ваших цілей в просуванні кар'єри? Як відомо, МВА – не для всіх. Є галузі і посади, де MBA – не обов'язкова вимога. В інших – це абсолютно необхідно. Якщо ж ви хочете отримати комплексне розуміння бізнесу у взаємозв'язку бізнес-процесів, оволодіти сучасними інструментами для прийняття правильних і вивірених управлінських рішень, то MBA – для вас, оскільки такі програми спрямовані саме на це. Вам необхідно визначитися, чи допоможе ваше навчання просунутися у вашій компанії і зайняти бажану позицію або підготуватися до відкриття і запуску власного бізнесу. Незалежно від ваших цілей, вам варто спочатку переконатися, що MBA програма допоможе досягти їх.


На всіх MBA-програмах є жорсткі вимоги з управлінського досвіду роботи кандидатів – це мінімум 3-5 років. Тому, якщо ви щойно закінчили ВНЗ, вам слід почекати зі зверненням в бізнес-школу кілька років. За цей час ви зможете отримати реальний досвід роботи в бізнес-середовищі, це допоможе в подальшому під час навчання.


Як навчання відіб'ється на моїй родині, роботі, особистому житті? Будь-яка програма MBA – це велика відповідальність. Адже навчання – це не тільки заняття в аудиторії декілька днів на місяць. Це ще самостійне навчання між сесіями, індивідуальні та групові завдання і проекти. Напевно ви достатній мірі зайняті основною діяльністю, сім'я і хобі вимагають уваги. Подумайте, як ви будете перерозподіляти свій час, від чого зможете відмовитися або скоротити, щоб належним чином брати участь в процесі навчання. Слід пам'ятати, що результат навчання залежить від обох сторін: бізнес-школа дає все необхідне для досягнення кращого результату, завдання ж слухача – спромогтись взяти максимум. Вам потрібно буде майстерно керувати часом, адже у вас буде кілька рівнозначно важливих пріоритетів протягом усіх двох років навчання.

Плануючи бізнес-навчання, ви повинні подумати, як основні життєві події вплинуть на вас, і чи зможете ви повноцінно зануритися в навчальний процес. Що відбувається в професійній та особистій сфері? Що вас чекає в найближчі два роки? Народження дитини або злиття компаній - будь-яка з подібних значних подій впливатиме на вашу здатність адекватно зосередитися на навчанні.

Ніколи немає ідеального часу для вступу, ніхто не знає напевно, що буде далі. Чи буде ваше життя менш «божевільним», ніж зараз? Якщо ви такий же, як і більшість наших слухачів і випускників, значить живете динамічно і ви завжди дуже зайняті. Ви розвиваєте свої нові проекти, подорожуєте і постійно прагнете більшого. Деякі потенційні слухачі думають, що через рік все буде спокійніше і зрозуміліше, ось тоді і будуть вступати. Однак, з огляду на амбіції і можливості слухачів, які досягають успіху на наших програмах, вони завжди приймають нові виклики, беруть на себе все більше зобов'язань. Якщо це відноситься і до вас, то не думайте «я почекаю, поки все заспокоїться», думайте «як я впишу навчання в своє нинішнє життя». Вже з початку навчання у вас в руках опиняться сучасні управлінські інструменти, які ви можете використовувати у своїй компанії, і вони допоможуть вам бути більш ефективним. «Божевілля» менше не стане, але ви навчитеся більш ефективно керувати ним.

Під час навчання ви познайомитеся з багатьма цікавими особистостями – представниками різних галузей економіки: з викладачами та запрошеними спікерами, з успішними бізнесменами і своїми одногрупниками. Вони поділяться своїм унікальним досвідом, і це стане неоціненним доповненням до тих знань, які дає програма.


Отже, якщо ви плануєте отримати диплом МВА і намагаєтеся визначити, коли може настати найкращий час це зробити, пам'ятайте про три моменти:
1) це серйозне рішення, яке потребує глибоких роздумів;
2) це відповідальність, оскільки це буде впливати і на вашу сім'ю, і на роботу, і на бізнес;
3) в ваш нинішній життєвий графік це вписати непросто, але навряд чи це буде складніше, ніж в наступні роки.

Рекомендуємо познайомитись з різними програми MBA, оскільки кожна програма створена з урахуванням специфіки певної бізнес-аудиторії для максимальної ефективності навчання. Поговоріть з нашими слухачами та випускниками, зустріньтеся з викладачами. Це дозволить вам по-іншому поглянути на навчання і на те, чого можна очікувати від бізнес-школи. Вам буде простіше розуміти, де знайти час на навчання.

Рекомендуємо відвідати спеціальний захід «Презентація програм MBA», щоб дізнатись більше про кожну з програм навчання в МІБ та особисто поспілкуватись з випускником.


MBA стане потужним поштовхом для вашого розвитку і руху вперед, якщо ви готові до цього рішучого кроку. Адже зараз дуже вдалий час, щоб отримати нові можливості!

Нагадуємо, діють умови ранньої реєстрації на програми:
Ukrainian MBA – знижка 9000 грн до 31.07.20
General MBA – знижка 12000 грн до 31.07.20
Executive MBA – знижка 20000 грн до 15.09.20
International MBA – знижка 1000 євро до 15.09.20

Звертайтесь за персональною консультацію щодо підбору програми навчання за телефоном 067 524 89 49.