2020-06-12

Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Олена Владика

Головна/Новини МІБ/Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Олена Владика

Ключовий актив нашої бізнес-школи – це викладачі, тому з гордістю розказуємо про кожного з них, адже всі вони – практики з багаторічним досвідом, які готові ним ділитися зі слухачами. Сьогодні на запитання бліц-інтерв’ю відповідала Олена Владика, викладач фінансових курсів на програмах General MBA та Ukrainian MBA в МІБ.

Vladyka (1)

 

Олена Владика – керуючий партнер консалтингової компанії «Business Solutions PRO», має кваліфікації CAP (Certified Accounting Practitioner), CIPA (Certified International Professional Accountant), CIMA Diploma in Performance Management (rus), ACCA Diploma in International Financial Reporting (rus), Mini-MBA Professional. Досвід роботи Олени фінансовим директором налічує 17 років. За цей період досягнуто успішні результати з:

• розвитку систем фінансового менеджменту різних бізнесів (медицина, виробництво, кіновиробництво, торгівля, direct-mail, логістика та вантажоперевезення) як з нуля, так і із зони збитковості до достатнього рівня рентабельності і оборотного капіталу;
• впровадження декількох проектів автоматизації фінансового, управлінського обліку, систем бюджетування та управління казначейством;
• впровадження системи прийняття ефективних інвестиційних рішень.

 



Тож ми поставили Олені три запитання, і нижче надаємо її відповіді.


Розкажіть про найцікавіший проект, в якому ви брали участь?


Цікавих проектів за 17 років роботи фінансовим директором і 5 років консалтингової практики реалізовано досить багато. Але найцікавішими і дійсно захоплюючими для мене стають проекти автоматизації систем управлінського обліку і бюджетування, так як у більшості бізнесів в Україні це завдання, як правило, не реалізоване. Під час моєї 3х-річної роботи в якості фінансового директора транспортно-логістичної компанії SAT, одного з лідерів ринку перевезень збірних і нестандартних вантажів, нам – мені і моїй команді Дирекції фінансів з співпраці з Дирекцією IT-технологій – вдалося впровадити ефективні системи управлінського обліку і бюджетування, в тому числі інструменти автоматизації цих систем. Сьогодні SAT використовує комплекс програмних рішень, які дозволяють аналізувати дані в будь-яких аналітичних розрізах, приймати раціональні стратегічні і тактичні управлінські рішення, що забезпечують ефективність діяльності компанії.

Наступний цікавий проект, який як раз в даний період я розвиваю в якості керівника проекту, переходить в активну стадію впровадження програмного забезпечення «BAS Комплексне управління підприємством». Це проект побудови і автоматизації системи управлінського обліку та бюджетування для групи компаній «НООСФЕРА», яка займається проектуванням і реалізацією будівельних проектів заміни і реконструкції ліфтового обладнання. Говорити про економічний ефект даного проекту поки ще зарано, але точно можу прогнозувати, що об'єднання в єдину систему операційного, управлінського і фінансового обліку дасть менеджерам та інвесторам компанії оперативну актуальну інформацію про всі стадії операційного і фінансового циклу бізнесу, ефективності бізнес-процесів, консолідовану управлінську звітність і повноцінні Master-бюджети – консолідовані для бізнесу, функціональні і операційні для бізнес-одиниць, систему KPI- ключових показників ефективності діяльності бізнесу і менеджерів. Фінальна мета проекту – побудувати digital-систему управління бізнесом з візуалізацією даних управлінської звітності і KPI на смартфонах інвесторів і ТОП-менеджерів у вигляді дашбордів – основа для прийняття своєчасних управлінських рішень


В чому цінність ваших курсів в МІБ з точки зору управлінської ефективності?

 

В нашій бізнес-школі я викладаю два авторських курси, які розроблені мною на основі кращих методик фінансового менеджменту CIMA і світових стандартів фінансової звітності IAS/IFRS, і практично реалізованих інструментів за роки досвіду роботи фінансовим директором в декількох видах бізнесу.

Курс «Фінансовий аналіз і практики антикризового управління» призначений для формування і розвитку у менеджера управлінських здібностей і навичок:
• оцінювати економічну ефективність діяльності на різних рівнях управління бізнесом,
• діагностувати і усувати проблеми, з якими стикається бізнес, використовуючи апарат сучасного фінансового аналізу та антикризового управління,
• знаходити організаційно-управлінські рішення в ситуації кризи в бізнесі, оцінювати результати і наслідки прийнятого управлінського рішення.

Особлива цінність курсу – можливість своєчасно застосувати на практиці опановані в процесі навчання практичні інструменти в області антикризового управління в умовах сьогоднішньої економічної кризи в Україні, викликаної наслідками пандемії COVID-19 у всьому світі, і використовувати отримані інструменти антикризового управління не тільки для збереження бізнесу і запобігання негативних фінансових результатів, а й для розвитку бізнесу на хвилі трансформації світової і української економіки.

Ще один мій курс, практичну цінність якого необхідно позначити, це курс «Управлінський і фінансовий облік» навчає слухачів сучасним методам збільшення прибутковості бізнесу на основі використання ключових показників ефективності, системи Balanced Scorecard, інструментів збільшення виручки і маржинального прибутку, управління витратами, планування і бюджетування, прийняття управлінських рішень на підставі релевантного підходу. Практичний інструментарій курсу стимулює у слухачів розвиток компетенції організації менеджерського циклу PDCA c правильним використанням функцій планування, обліку і контролю, і формування компетенції «прийняття рішень».


Що мотивує вас викладати в бізнес-школі?


Фінансовий менеджмент – улюблена справа мого життя. Коли досягнута вершина у вертикальній кар'єрі фінансового директора, кілька бізнесів досягли, як результат роботи моєї команди, максимально можливих фінансових результатів, впроваджені кілька успішних проектів автоматизації системи фінансового управління, для мене було необхідно вийти за обмежуючі рамки роботи фінансового директора в межах одного бізнесу і поширювати особистий досвід застосування кращих методик і практичного інструментарію фінансового менеджменту, отриманих за роки роботи фінансовим директором.

Ділитися практичним досвідом фінансового менеджменту, розвитку бізнесу та антикризового управління зі слухачами програм MBA – власниками і менеджерами з великим досвідом різних бізнесів і значною мотивацією до розвитку – це найкращий спосіб розширити свої професійні можливості і збільшити коло особистих досягнень безцінним досвідом наставництва.