2020-10-05

Основні концепції та інструменти курсу «Основи сталого розвитку» на програмі Ukrainian MBA в МІБ.

Головна/Новини МІБ/Основні концепції та інструменти курсу «Основи сталого розвитку» на програмі Ukrainian MBA в МІБ.

Всі знають про принципи сталого розвитку, розроблені ООН, проте далеко не всі розуміють, яка з них користь може буде нашому, українському бізнесу, як їх застосовувати на практиці, які бувають методи сценарного прогнозування та як вести етичний та екологічний бізнес, не втрачаючи темпів зростання. Саме про це і йдеться в авторському курсі Арсена Келічавого «Основи сталого розвитку», який він читає на програмі Ukrainian MBA в МІБ.

Трохи про сам курс Арсен розказав в ході нещодавнього бліц-інтерв’ю, сьогодні ж хочемо більш детально зупинитись на тих інструментах прийняття управлінських рішень, які вивчаються в рамках цієї дисципліни, та яке застосування вони можуть мати в щоденній практиці вітчизняних керівників.

 

1. Аналіз реалізації цілей сталого розвитку – в межах екологічного, економічного та соціального компонентів.

 

В курсі буде проаналізована «Концепція сталого розвитку ООН» та «Стратегія сталого розвитку України до 2030 р». Слухачі отримають результати дослідження їх впливу на діяльність суб’єктів економічних відносин та формування умов до ведення економічної діяльності.

 

2. Моделювання процесу вибору та впровадження підходів концепції сталого розвитку у діяльність компаній. Застосування стратегії Win-Win.

 

Слухачі разом із викладачем дослідять особливості впровадження на підприємствах підходів концепції сталого розвитку в їх економічну діяльність. В результаті з’явиться розуміння переваг, недоліків, перспектив та викликів, які отримує компанія.

 

3. Економія ресурсів, управління відходами та дотримання вимог до охорони довкілля.

 

Слухачі навчаться аналізувати, розробляти та впроваджувати екологічну стратегію розвитку компанії.

 

4. Етичне ведення бізнесу, обов’язки перед клієнтами та командою, позитивні враження клієнтів, вимірювальна соціальна цінність.

 

Буде показано, як розробити та реалізувати соціальну стратегію розвитку компанії, яка є частиною загально-корпоративної стратегії підприємства, та як в процесі розробки взаємодіяти з різними групами стейкхолдерів.

 

5. Форсайт – методика прогнозу, яка передбачає різні сценарії розвитку та базується на короткострокових оцінках і поточному стану речей.

 

Такий підхід допоможе при аналізі, оцінці та плануванні, а також при реалізації концепції сталого розвитку і досягненні цілей, і крім того підвищить ефективність впровадження її в діяльність компанії.


Варто зазначити, що при вивченні курсу слухачами будуть розглянуті реальні приклади міжнародних та національних компаній, будуть досліджені глобальні показники та індекси, проведені дебати, симуляційні ігри та моделі для розуміння особливостей вибору та впровадження концепції сталого розвитку в економічну діяльність.