2020-12-01

Основні концепції та інструменти курсу «ОРГАНІЗАЦІЙНА АРХІТЕКТУРА. ПРОЦЕСНИЙ ПIДХIД» на програмі Executive MBA в МІБ.

Головна/Новини МІБ/Основні концепції та інструменти курсу «ОРГАНІЗАЦІЙНА АРХІТЕКТУРА. ПРОЦЕСНИЙ ПIДХIД» на програмі Executive MBA в МІБ.

Ефективне проектування основних елементів організаційної архітектури компанії досягається через здатність розглядати компанію як цілісну систему.
Як не втратити фокус на стратегії і бізнес-цілях при проектуванні даної системи?
Як через бізнес-процеси пов'язати в єдину логіку більшість елементів системи управління компанією (стратегію, бізнес-цілі, організаційну структуру, систему збалансованих показників, систему якості, систему мотивації, індивідуальні цілі і тд.)?

На ці та інші запитання відповідає курс "ОРГАНІЗАЦІЙНА АРХІТЕКТУРА. ПРОЦЕСНИЙ ПIДХIД" Дмитра Онащенка, який він читає для слухачів Executive MBA в бізнес-школі МІБ.


Курс формує єдиний контекст розуміння організаційного устрою компанії через процесний підхід і прокладає еволюційний місток від вертикального функціонально-ієрархічного мислення до горизонтального процесно-орієнтованого.
Організація розглядається через призму системного підходу, що дозволяє виробити навик бачити в подіях, що відбуваються, не тільки окремі елементи, завдання, проекти, а й потоки повторюваних процесів і перемістити фокус менеджера з управління завданнями і цілями, на управління процесами і станами.

Інструменти:

  • Загальне розуміння архітектури компанії. Ключові архітектурні елементи і зв'язки між ними. Компанія, як цілісна система.
  • Зв'язок бізнес-процесів зі стратегічною архітектурою компанії. Вплив продукту компанії, стратегії і бізнес-моделі на формування ланцюжка бізнес-процесів
  • Структура бізнес-процесу. Поняття Споживач, Цінність, Продукт. Ланцюжок створення цінності. Основні та забезпечуючі бізнес-процеси.
  • Проектування архітектурного рівня бізнес-процесів. Проектування основних і забезпечуючих процесів.
  • Суть процесного підходу. Порівняння процесного підходу до функціонального.
  • Переваги процесного підходу.
  • Проектування елементів організаційної архітектури. Організаційна структура, KPI, карти відповідальності.

Важливим є розуміння сфер використання матеріалів курсу в проектуванні архітектурного рівня бізнес-процесів, спираючись на стратегію компанії.


I мабуть головне, що формує курс це - глобальне клієнтоорієнтоване мислення, від Продуктів, який створює компанія для своїх Клієнтів, до Продуктів, які створюються всередині компанії для Внутрішніх клієнтів.