2012-08-20

Участь Ректора МІБ Олександра Савченка в публічній дискусії на тему: "Фінансові піраміди: чи здатна країна захистити від них громадян і фінансову систему?"

Головна/Новини МІБ/Участь Ректора МІБ Олександра Савченка в публічній дискусії на тему: "Фінансові піраміди: чи здатна країна захистити від них громадян і фінансову систему?"

 

Після виходу в світ статті ректора Міжнародного інституту бізнесу професора Олександра Савченка "Фінанси, Понці і МММ в Україні", "Дзеркало тижня" за підтримки проекту USAID організувало дискусію на тему: "Фінансові піраміди: чи здатна країна захистити від них громадян і фінансову систему? "за участю Олександра Савченка, а також представників організацій: Національний банк України, Міністерство внутрішніх справ України, Госпотребінспекція, Інститут соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук,"Ерсте Банк","Дочірній банк Ощадбанку Росії", Platinum Bank, Інститут соціальної та політичної психології АПН України та інші.

 

Під час дискусії за круглим столом Олександр Савченко, зокрема зазначив, що він категорично не згоден з тим, що держава повинна лише "делікатно" боротися з фінансовими пірамідами.

"У англосаксонському праві, якщо якесь явище не підпадає під правову норму, але порушує справедливий порядок речей, воно припиняється будь-яким чином - правовим і будь-яким іншим. Тому в США цим займається не поліція, а ЦРУ і ФБР. Будь-який натяк на захоплення майна громадян злочинним шляхом там жорстко присікається, якщо є хоч якісь зачіпки. У нас же можна відбирати мільйони, і це нібито нічиє діло.

Чи не головний недолік фінансових пірамід полягає в тому, що вони заважають банкам та інвестиційним компаніям виконувати базову функцію - фінансово підживлювати економіку. "Чим більше люди інвестують в піраміди, тим менше грошей йде в реальний сектор. Тобто гроші не виконують суспільно-корисної дії ".