2009-09-24

Підсумки проведення круглого столу "Нові можливості для HR в сучасних умовах функціонування"

Головна/Новини МІБ/Підсумки проведення круглого столу "Нові можливості для HR в сучасних умовах функціонування"

 

Перша в осінньому сезоні відкрита зустріч практиків, експертів у сфері HRM відбулася 18 вересня 2009 року в Міжнародному інституті бізнесу у форматі круглого столу: "Нові можливості для HR в сучасних умовах функціонування".

Більше 40 фахівців у сфері HR взяли участь в даному унікальному заході, серед яких представники компаній: Міжнародні авіалінії України, Вімм Білль Данн, TMA DRAFT Ukraine, Пріоком, Innoware, Астарта Київ, NIKO, Credit Europe bank, Юг-контракт, Біомедінвест та інших.

 

В рамках круглого столу обговорювалися найбільш актуальні питання, зокрема: управління персоналом, особливості ведення діалогу між HR службою і топ-менеджерами, а також власниками бізнесу.

Ольга Горбановськая, експерт програм HRM Міжнародного інституту бізнесу, Партнер консалтингової компанії Ernst and Young, розкрила особливості сучасних тенденцій HR в Україні. Узагальнюючи її виступ, найбільш значимими тенденціями ринку стали:

• У першому півріччі 2009 р.:

- 55% учасників досліджень, що проводились компанією Ernst and Young, вносили зміни в політику найма / скорочення персоналу;

- близько 43% учасників провели підвищення заробітних плат в середньому на 16%, і ще 16% компаній запланували підвищення на друге півріччя (в середньому на 8-14%);

• З метою скорочення витрат, компанії переглядають програми навчання (більше 50% компаній в першому півріччі), та скорочують пільги;

• Змінюється структура грошової винагороди співробітників у бік збільшення змінної складовою, висуваються нові вимоги до графіка робочого часу.

Руслан Лемещук, керівник HRM програм Міжнародного інституту бізнесу, Керуючий партнер консалтингової компанії AB-Capital, Директор Школи бізнес-тренерської майстерності, розповів про особливості ведення діалогу з власниками за сучасних економічних умов.

Руслан представив модель управлінських компетенцій, який дозволяє ефективно розвивати бізнес за сучасних умов. Руслан акцентував увагу учасників круглого столу на нових стратегічних ролях HR в умовах трансформації бізнесу, за яких HR виступає в якості: методолога, агента змін, внутрішнього консультанта, брокера, комунікатора.

Наталія Волнянськая, викладач програми "Системний підхід в управлінні людськими ресурсами компанії: практичні аспекти", Директор Корпоративного університету Корпорациї "Артеріум" з практичної точки зору відповіла на питання: "Що втрачається, а що отримується при скороченні бюджетів на навчання?"

Наталія відзначила, що найбільш пріоритетний інструмент у навчанні і розвитку за сучасних умов – це створення системи управління знаннями, яка складається з:

• системи планування і оцінки персоналу;

• системи управління кадровим резервом;

• системи планування, управління планом, бюджетом на навчання та розвиток;

• системи накопичення і обміну знаннями.

Ганна Підгірна, викладач програми, директор з людських ресурсів компанії Microsoft поділилася своїм унікальним досвідом управління компенсацією співробітників за сучасних ринкових умов в інтерактивній презентації "Винагорода співробітників: на чому економити в період рецесії?"

Особливий інтерес у учасників заходу викликала презентація унікальної, розробленої з врахуванням сучасних вимог ведення бізнесу, програми Міжнародного інституту бізнесу: "Системний підхід в управлінні людськими ресурсами компанії: практичні аспекти". Руслан Лемещук, керівник програми, зосередив увагу присутніх на особливостях програми: індивідуальному підході, актуальних питаннях і експертизі, унікальному складі викладачів і грамотному розставлянні пріоритетів, системному підході до розгляду сучасних завдань у сфері HRM.

Унікальні перевагах навчання на програмах Міжнародного інституту бізнесу були розкриті Віце-президентом МІБ Ольгою Карповою. Гордістю МІБ в 2009 році стала можливість надати слухачам програми "Системний підхід в управлінні людськими ресурсами компанії: практичні аспекти" оригінальний сертифікат бізнес-школи ім. Грента МакЮена (Grant MacEwan, Едмонтон), безкоштовний індивідуальний супровід і ряд інших можливостей.

Матеріали круглого столу