2009-06-09

Ефективна модель корпоративного управління компанії в сучасних умовах

Головна/Новини МІБ/Ефективна модель корпоративного управління компанії в сучасних умовах

 

Центр корпоративного управління Міжнародного інституту бізнесу продовжує реалізовувати навчальні та консультаційні проекти щодо адаптації діяльності компаній до вимог Закону України "Про акціонерні товариства", який набув чинності з 30 квітня 2009 року.

 

Одним із таких проектів став корпоративний семінар для постійного клієнта Інституту - НАК "Нафтогаз України". У семінарі, який відбувся 30 травня 2009 р., взяли участь представники головного офісу та дочірніх підприємств компанії.

Учасники семінару мали змогу не тільки дізнатися про останні зміни чинного законодавства, а й почути думку щодо спірних моментів відомого фахівця, директора Центру корпоративного управління МІБ - Олександра Окунєва.

Програма передбачала розгляд таких питань, як: порядок та строки приведення у відповідність установчих документів акціонерних товариств (далі - АТ)(якими нормативними актами керуватись у період між набуттям чинності Законом та втратою чинності ст. ст. 1-49 Закону "Про господарські товариства", строки та порядок приведення установчих документів АТ у відповідність до законодавства, види АТ відповідно до вимог Закону: приватні та публічні замість відкритих та закритих), нові правила формування та діяльності органів управління АТ (правила скликання та проведення загальних зборів акціонерів; запровадження кумулятивного голосування під час обрання Наглядової ради; запровадження правил вчинення АТ значних правочинів та правочинів із заінтересованістю; особливий порядок придбання значного та контрольного пакетів акцій АТ), права акціонерів та механізми їх захисту та ін.

"Вважаю, що ми дуже продуктивно попрацювали сьогодні", - висловив власні враження від заходу один з його організаторів, директор Департаменту інвестиційної діяльності та акціонерного капіталу НАК "Нафтогаз України" М.І.Яковенко. – "Безумовно, роботи у зв’язку із набуттям чинності Законом ще багато, але ми зробили важливий крок – структурували власні позиції, сфокусували увагу на проблемах, отримали слушні поради та дуже корисні матеріали".

Не приховував задоволення результатами програми і її науковий керівник, директор Центру корпоративного управління МІБ О.Й.Окунєв: "Завжди дуже приємно працювати зі справжніми професіоналами. Ми дуже багато встигли зробити за один день саме тому, що говорили однією мовою. Переконаний, що участь у подібних заходах просто необхідна тим, хто адаптує до вимог Закону модель корпоративного управління власної компанії. Ми наразі констатуємо значний інтерес саме на такі заходи – і запрошуємо всіх до співпраці".