2008-04-09

Круглий стіл "Вітчизняна PR-освіта: реалії, проблеми, перспективи"

Головна/Новини МІБ/Круглий стіл "Вітчизняна PR-освіта: реалії, проблеми, перспективи"

 

8 квітня у конференц-залі Міжнародного інституту бізнесу в рамках проекту "PR-Ukraine. Growth in PR" відбувся круглий стіл, присвячений питанням вітчизняної PR-освіти. Ключовими темами для обговорення стали: необхідність профільної освіти PR-фахівця, якість існуючих навчальних програм, їхні переваги та недоліки.

Учасниками круглого столу стали керівники провідних міжнародних і локальних PR-агенцій, представники вузів і бізнес-шкіл, PR-фахівці різних компаній, організатори й учасники проекту "PR-Ukraine. Growth in PR".

 

Засідання круглого столу відкрив Мартін Нанн - член Чартерного інституту PR у Лондоні, член-засновник Української асоціації PR, член Ради з питань іноземних інвестицій при президенті України, а також президент компанії Whites International. У своїй презентації Мартін Нанн поділився результатами досліджень Чартерного інституту PR (The Chartered Institute of Public Relations), які показали, що:

• Репутація компанії є одним з найбільш важливих активів компанії, що впливають на ухвалення рішення про покупку з боку споживачів.

• 49% акцій компаній-учасників рейтингу журналу Fortune продані приватним особам винятково за рахунок репутації цих компаній.

• 81% британських топ-менеджерів вважають репутацію компанії настільки важливою як і фінансові активи.

• Комунікації – найпопулярніша дисципліна серед студентів британських вузів.

І на завершення своєї презентації, пан Нанн навів приклад відповіді Біла Гейтса, у якого якось запитали: якщо у Вас залишиться 100 доларів, як Ви їх витратите? Біл Гейтс відповів - "витрачу на PR"...

Ярина Ключківска, голова правління UAPR, генеральний директор Nords PR Ukraine, відзначила необхідність системної професійної освіти для PR-фахівців, а також поскаржилася на відсутність такої в Україні. За словами пані Ключковскої, основна проблема роботодавців - низька кваліфікація молодих фахівців, які найчастіше одержують непрофільну вищу освіту. Більшість якісних програм розроблені не для студентів вузів, а для практикуючих спеціалістів, що пов’язане з досить слабким розвитком ринку Public Relations у нашій країні.

Погоджується з Яриною Ключківскою і Миросав Когут, член Чартерного інституту PR у Лондоні, член-засновник Української асоціації PR, віце-президент Romyr & Associates Ukraine Ltd, який відмітив, що галузь PR досить молода не тільки в Україні, але і за кордоном. Перші академічні програми з’явилися у Великобританії лише в 80-х роках минулого сторіччя. Тому питання що викладати, як викладати й хто повинен навчати майбутніх фахівців PR залишаються відкритими. Також пан Когут відзначив необхідність використання досвіду закордонних колег, зокрема CIPR, що відіграє провідну роль у сфері освіти й тренінгів для індустрії комунікацій. CIPR нараховує більш ніж 9500 членів, представників всіх напрямків Public Relations і є найбільшим інститутом PR у Європі, що розпочав свою діяльність у 1948 році.

Ольга Карпова, керівник департаменту академічних програм Міжнародного інституту бізнесу, розповіла учасникам круглого столу про програму CIPR, що представлена в портфелі МІБ - єдиного в Україні акредитованого навчального центру CIPR. Також пані Карпова відзначила необхідність розділяти вищу освіту вузів і програми, спрямовані на підвищення кваліфікації практикуючих PR-фахівців, в яких важлива не тільки теоретична складова, але і практичний досвід відомих західних і вітчизняних спеціалістів. Цінність таких програм полягає у тому, що вони допомагають не лише систематизувати отримані раніше знання, але і навчитися мислити як PR-щик. І як справедливо відзначила пані Ключківска, саме здатність "правильно" мислити є ключовим фактором успіху у роботі PR-фахівця.

На запитання студентки Факультету Public Relations КНУКіМ про необхідність адаптації західної теорії до українських реалій, пан Когут, відзначив, що до деякої міри це необхідно, але базові принципи Public Relations і етичні норми однакові в усьому світі, так само як і для інших професій.

У свою чергу, Віталій Максимов, PR-директор видавництва "Економіка", зазначив, що непрофесійна поведінка деяких PR-щиків відбивається на репутації галузі в цілому. Важливим моментом у становленні фахівця є формування власного іміджу, а також уміння "продати" себе.

Учасники були одностайні у думці, що професія PR - це спосіб життя, який передбачає постійне вдосконалювання знань і навичок у сфері суспільних комунікацій. Оскільки галузь розвивається дуже динамічно, хороший фахівець не повинен нехтувати можливістю здобути нові знання не тільки із книг та підручників, але і брати участь у різних проектах, спрямованих на розвиток практичних навичок роботи у галузі.

Таким проектом став "PR-Ukraine. Growth in PR", організований молодіжною організацією AIESEC. Протягом місяця 80 учасників прослухали 12 майстер-класів від кращих фахівців Public Relations, а також взяли участь у кейс-змаганні, переможці якого були нагороджені подарунками від спонсорів, а також отримали запрошення на двотижневе оплачуване стажування від однієї з провідних українських PR-агенцій.