2018-12-15

П'ять головних викликів маркетингу

Home/News IIB/П'ять головних викликів маркетингу

Маючи більш широкий функціонал, ніж будь-коли, маркетологи сьогодні стикаються з цілою низкою проблем. У той час, коли маркетингові команди і рекламні бюджети скорочуються, маркетинг, як функція, несе більш велику відповідальність, ніж будь-коли – вести бізнес до зростання в умовах невизначеності і турбулентності.

 

В цій статті ми розкажемо, які челенджі стоять перед маркетологами сьогодні та як CIM допоможе з ними впоратись.

 

51. Демонстрація рентабельності інвестицій.

 

Необхідність доведення фактів рентабельності маркетингової функції та донесення їх до правління довго були обговорюваними темами в рамках професії. Маркетинг-директори дійшли згоди в тому, що варто зробити цінність маркетингу більш очевидною, щоб він не розглядався як центр витрат та не був проігнорований у майбутніх бюджетах.

 Маркетологам слід розмовляти з правлінням однією мовою та на конкретних цифрах показувати, що саме маркетинг привносить в бізнес. Донесення користі від тих рекламних кампаній, що ви проводите, та їх вклад в зростання бізнесу має вирішальну роль у рішенні про майбутнє виділення бюджетів, але правильно збирати дані, грамотно представляти та ділитись ними – це досі виклик для маркетологів всіх рівнів.

 

 

42. Розуміння клієнтської поведінки.

 

Зниження лояльності споживачів до брендів в цілому змушує маркетологів напружуватися. Клієнти як в B2B, так і в B2C сегментах по всьому світу тепер керуються вибором, досвідом та ціною. Саме це створює маркетологам додаткові труднощі, бо вони не можуть повною мірою впливати на всі ці фактори. Спостерігається посилення проявів цього в тому числі через збільшення долі представників покоління Y та Z серед споживацької аудиторії. Маркетологам все частіше доводиться інтерпретувати та прогнозувати клієнтську поведінку, вони мусять ще сумлінніше тримати руку на пульсі змін тенденцій та очікувань споживачів, але передчувати їх у VUCA-світі стає все складніше.

 

 

33. Маркетинг vs IT.

 

Якщо ще декілька років тому маркетинг вів непримиренні бої з фінансистами, то зараз більше напруження спостерігається між маркетологами та IT-фахівцями. Вимоги до зберігання інформації в хмарах, нові технології створення та передачі контенту, безліч програмного забезпечення для роботи маркетологів – щільне проникнення IT в маркетингову діяльність змушує маркетологів в компаніях різних галузей опановувати нові навички та робити нехарактерну роботу, замість креативити та вивчати клієнтів.

Штучний інтелект, чат-боти та інші новітні технології фахівці з маркетингу сприймають скоріше як загрозу, ніж як можливості. Крім того варто зауважити, що нещодавнє дослідження, проведене Target Internet разом із The Chartered Institute of Marketing, показує, як сучасні маркетологи використовують новітні технології. Воно виявило прогалини у навичках у галузі аналітики та контент-маркетингу у маркетерів всіх рівнів. Крім того, воно показує, що у маркетологів на середніх та високих позиціях бракує знань про SEO, соціальні мережі та алгоритмічну закупівлю реклами, тому і встає питання про включення в стратегію та ефективного використання цих каналів. Зростання долі цифрових каналів означає, що впив інтернету на споживачів збільшується, що і є наразі викликом для маркетологів в усьому світі.

 

 

14. Зниження віддачі від діяльності.

 

Маркетологи помічають, що дієві інструменти та підходи, ефективність яких можна було б спрогнозувати, вже не працюють з колишньою віддачею. CTR органічного пошуку постійно падає, видимість SMM-комунікацій стає все гіршою, push-сповіщення канули в минуле, вартість платної реклами зростає в середньому на 50% щороку. Як правильно використовувати кошти та в якій пропорції їх розподіляти між он-лайн та офф-лайн каналами – нерідка тема професійних дискусій. Через інформаційний шум, діяльність регуляторів реклами на місцевих ринках, заборону реклами в окремих каналах, постійні змінення алгоритмів роботи багатьох платформ та сервісів, а також через зміну ставлення клієнтів до рекламних комунікацій, фахівці з маркетингу втрачають зв'язок з цільовою аудиторією. Гостро постає питання: що необхідно робити зараз, щоб стати помітним для своїх споживачів та як тепер боротися за їхню увагу та прихильність в рамках наявного бюджету.

 

 

25.Нестача фундаментальних маркетингових знань.

Останнє дослідження Target Internet, що має назву Digital Marketing Skills Benchmark, показало, що незважаючи на факт появи останнім часом багатої кількості маркетингових спеціалізацій, лінійні фахівці не володіють знаннями про основні принципи маркетингу. Разом із покращенням технічних та цифрових навичок, спостерігається дефіцит основних маркетингових знань, що є більшою проблемою маркетингових менеджерів, ніж коли-небудь до цього.

Крім того, розширення сфери маркетингу, зосередження на досвіді споживачів, даних, діджиталізації та продажах, розмиває кордони між підрозділами та організаційними структурами. Через те, що співробітники інших департаментів часто є тими, хто безпосередньо взаємодіє з клієнтом та контролює ключові маркетингові канали, виникає виклик для маркетингових фахівців, щоб працювати в рамках своєї функції та якнайкраще демонструвати свої компетенції.

 

Треба максимізувати вплив, який маркетинг можете зробити в організації, а для цього необхідно забезпечити своєчасне вдосконалення вмінь з основних маркетингових принципів та навичок, а також перейняття найкращих світових практик.

 

Попри всі змальовані складнощі, є приємна новина – ви не одинокі в своїх намаганнях подолати нагальні виклики. The Chartered Institute of Marketing – профільна спільнота маркетологів, об’єднаних прагненням розвивати професію та поширювати найкращі практики по усьому світу. CIM акумулював сучасні знання та робочій інструментарій для ефективного перфомансу маркетинг-фахівців на будь-якій позиції в одній тримодульній програмі – Diploma in Professional Marketing. Пройти цю програму, не виїжджаючи з України, можна в ексклюзивному акредитованому навчальному центрі – бізнес-школі «Міжнародний інститут бізнесу».

 

Маркетологи часто повинні навчатися "на роботі", не додаючи користь, яку вони могли б принести організації. Щоденні рішення, які приймають маркетологи, мають свою ціну, але помилка щодо стратегічного напрямку може коштувати забагато для компанії та кар’єри маркетера. Перший модуль програми – Strategic Marketing – спрямований на формування стратегічного мислення у слухачів за рахунок грамотного використання інформації щодо ринку, галузі та внутрішніх ресурсів компанії. Викладає цей модуль Ярослав Гуменюк, який під час навчання на прикладах показує застосування визнаних в світі інструментів в умовах української економіки.

 

Зазвичай маркетологам важко довести користь від проведених активностей, що викликає низьку довіру до їх ефективності та бюджетних обмежень. Завдяки навчанню дізнайтеся, як розробляти підхід, орієнтований на метрику, і показувати вимірювані результати для маркетингових стратегії та тактики. В програмі цьому присвячений модуль Mastering Metrics, який веде Лідія Пащук.

 

Цифрові «підривні» технології впливають як на великі корпорації, так і на сегмент МСБ. Digital є важливим елементом не тільки маркетингових, а й и організаційних стратегій, тому маркетингові команди мають постійно оновлювати свої цифрові навички. Модуль Digital Strategy допоможе побачити свою цифрову стратегію та ефективно її впровадити, при цьому максимізувати віддачу від активностей в цифрових каналах, мінімізувавши час та кошти на їх реалізацію. Викладачами модуля є Олександр Катков та Лідія Морозова.

 

Найближчий старт навчання – 15 грудня 2018 року. Детальніше про програму тут або за тел. 0675248949, 0445850033.