2020-08-10

To-Read-List від випускників МІБ: рекомендує Марина Авдєєва.

Home/News IIB/To-Read-List від випускників МІБ: рекомендує Марина Авдєєва.

Сьогодні у рамках серії публікацій, присвячених поширенню інформації про видання, які змінюють світогляд та дають можливість переосмислити попередній досвід, надаємо чудовий перелік книг, які рекомендує до прочитання Марина Авдєєва, наша випускниця програми Executive MBA, натхненниця багатьох жінок-підприємців, self-made woman, співвласниця та генеральний директор компанії «Арсенал Страхування».

Серед рекомендацій Марини ви знайдете різні видання: про ризик та можливості, про маркетинг та продажі, про менеджмент та підприємництво, про особистісний розвиток та ті можливості, які ми не використовуємо, і навіть біографічні історії видатних бізнесменів. Тож, якщо знайдетеся книга, яку ви забажаєте додати до власного to-read-list, ми будемо вважати свою мету досягнутою.

 

1. «Від хорошого до величного. Чому одні компанії пробиваються, а інші – ні», Джим Коллінз

Автор аналізує досвід компаній, які від хороших показників зробили крок до видатних. Серед них Abbott, Circuit City, Gillette, Nucor, Philip Morris, Walgreens, Wells Fargo, Kimberly-Clark, Kroger та інші.
Ці компанії зберігали високі результати протягом 15 років. Якби хтось проінвестував в них 1 долар в 1965 році, через 40 років ця цифра збільшилася б в 471 разів.
Дослідницька команда на чолі з Джимом Коллінзом розглядає фактори і умови, необхідні для переходу «від хорошого до величного». Автор переконаний, що якщо ви втілити в життя ідеї і концепції з книги, ваш бізнес доб'ється по-справжньому видатних результатів.

2. «Величні за власним вибором», Джим Коллінз

В цій праці Джим Коллінз розглядає компанії, які колись здавалися непохитними, але пізніше буквально канули в Лету. Автор задається питанням: як гинуть великі? Чи дійсно крах відбувається несподівано або компанія, не відаючи того, готує його своїми руками? Чи можна побачити ознаки занепаду на ранній стадії і уникнути його?
З книги ви дізнаєтеся, чому одні компанії в важких умовах залишаються на плаву, а інші, зіставні з ними за всіма показниками, йдуть на дно. На конкретних прикладах компаній Коллінз роз'яснює, наскільки сильними повинні бути кризові явища, щоб рух до загибелі став невідворотнім. І головне - як зробити розворот і повернутися до зростання.


3. «Чорний лебідь», Нассім Талеб

«Чорний лебідь» - саме так автор книги і гуру в світі фінансової економіки Нассим Ніколас Талеб називає несподівані потрясіння і катаклізми, які змінюють життя кожної людини. Вони можуть зруйнувати звичний уклад, але можуть і «підняти» на нові висоти. Для цього необхідно бути готовим до несподіванок.
На особистому прикладі Нассим Талеб показав, як під час світової фінансової кризи його компанія не тільки вижила, а й змогла заробити понад півмільярда доларів.

4. «Ризикуючи власною шкурою. Прихована асиметрія повсякденного життя», Нассім Талеб

У цій книзі Нассим Талеб розповідає, як важливо виявляти і фільтрувати нісенітниці, відрізняти теорію від практики, поверхневу компетентність від справжньої. Ви дізнаєтеся, що таке раціональність і як приймати ризики.
Автор наповнює новим змістом звичні поняття, такі як «справедливе суспільство», «професійний успіх» і «особиста відповідальність». Талеб не боїться зачепити визнаних кумирів і розвінчує лицемірні ідеї і дії інвесторів ринку цінних паперів і релігійних проповідників.
На прикладах Хаммурапі та Ісуса Христа, римських і візантійських імператорів, Сенеки і Дональда Трампа Талеб показує, що найважливіша якість, яка об'єднує прославлених героїв, самовідданих святих і геніальних бізнесменів, - не переносити ризик на інших.

5. «Антікрихкість. Як отримати вигоду з хаосу», Нассім Талеб

Ще одна книга Талеба, на цей раз про невизначеність. Автор вважає, що у неї є і позитивні сторони, вона може бути чимось бажаним і необхідним. При зіткненні з хаосом, вважає Талеб, потрібно не просто залишатися неушкодженим, але і ставати краще, ніж був до цього, еволюціонувати, розвиватися. Саме це він називає антікрихкістю.
Невизначеність можна передбачити, але автор пропонує прості правила, які дозволяють зробити так, щоб вона не завдала нам шкоди, а, навпаки, допомогла вдосконалюватися.

6. «45 татуювань продавана», Максим Батиров

Продажі роблять людей сильнішими. Якщо ви навчитеся продавати товари з не самою очевидною вигодою на одному з найбільш висококонкурентних ринків, то вам по плечу будуть практично будь-які бізнес-завдання.
Максим Батиров в своїй книзі розповідає про власний 15-річний досвід продажів - як в ролі рядового менеджера з продажу, так і в ролі керівника. Автор зачіпає і успіхи, і невдачі, а також робить з них висновки.
Книга вчить захищати свої інтереси, виступати публічно, вести переговори з клієнтами, робити своїми руками презентації, чітко формулювати свої думки і багато чому іншому.

7. «Структура в кулаці», Генрі Мінцберг

Як створити каркас організації, який забезпечить її довге і успішне існування? У чому секрет ефективного розподілу службових обов'язків? Як налагодити дієву систему контролю, уникнувши при цьому зайвої бюрократизації? Про це та багато іншого розповідає класик менеджменту Генрі Мінцберг.
Зрозумілий стиль викладу допоможе розібратися в таких складних питаннях, як організаційний дизайн, надструктура, децентралізація і адхократія.
Книга буде цікава не тільки фахівцям в області менеджменту і управління персоналом, а й підприємцям.

8. «Джек Уелч. Історія менеджера », Джек Уелч

Джек Уелч - легендарний директор General Electric, однії з найбільших компаній світу, яку він очолював протягом 20 років. Уелча називали найжорсткішим босом в світі. А потім журнал Fortune присвоїв йому титул «Менеджер століття».
Ця книга розповідає про те, як створити корпорацію світового рівня. Методи управління, які використовував Уелч, справили великий вплив на практику менеджменту. Про нього було написано безліч статей і книг.
Раніше книга виходила російською мовою під назвою «Джек. Мої роки в GE».

9. «Жорсткий менеджмент», Ден Кеннеді

Поверніть собі владу над своїм бізнесом, задавайте правила, ставте на перше місце прибуток і домагайтеся справжніх результатів від тих, хто на вас працює. Ніхто не буде ставитися до вашого бізнесу так, як ви, і ніхто не буде стільки в нього вкладати. Якщо щось піде не так, наймані працівники підуть на нову роботу, але ви залишитеся.
Думаєте, що зможете перевиховати людей? Мотивувати? Ні. Але ви можете створити чіткі правила, твердо дотримуючись яких заробите набагато більше, ніж сподівалися, і збудуєте стабільний бізнес.
Тільки Ден Кеннеді міг наважитися написати таке керівництво з безжалісного менеджменту. Переконайтеся в цьому самі.

10. "Уявіть собі! Перевага в бізнесі в епоху руйнувань», Том Пітерс

Першу книгу Пітерса «У пошуках досконалості», написану в співавторстві з Робертом Уотерменом, назвали «найбільшою за всю історію книговидання про бізнес» (за результатами опитування видавництва Bloomsbury Publishing). Слідом вийшов цілий ряд світових бестселерів Пітерса, а його компанія консультує таких гігантів, як Rolls-Royce, Starbucks, Bank of America, Continental Airlines, Virgin Direct і Intel.
У своїй книзі Пітерс переосмислює підхід до бізнесу, пророкує смерть бюрократії, пропонує нам мислити дивно і осмислити набагато більше «змін», ніж ми могли собі уявити раніше.

11. «Маркетингові війни», Джек Траут, Ел Райс

Бізнес – це війна. Перемогти конкурентів зможе той, хто вірно визначить для себе стратегію і тактику маркетингу.
«Маркетингові війни» - класична праця з маркетингу. Це світовий бестселер, який за останні 30 років витримав безліч перевидань в багатьох країнах світу. З 1986 року книга стала настільною для сотень тисяч професіоналів у всьому світі. Сьогодні неможливо знайти фахівця з маркетингу, керівника компанії або менеджера, який не простудіював б її.
Новітнє видання книги автори доповнили коментарями і кейсами з практики реклами та маркетингу.

12. «Моє життя, мої досягнення», Генрі Форд

У 1911 році Генрі Форд змінив світ. Він увійшов в історію як винахідник конвеєра і один з найчесніших мільйонерів. Форд помилявся, втрачав здобутки і багатів, судився за патенти, вигравав і програвав тяжби. Він витягнув Америку з економічної депресії і став символом найпотужнішої економіки в історії людства.
Цю книгу прийнято вважати біографією Генрі Форда. Але це скоріше біографія його справи. Автор описав ідеї і методи організації виробництва, які заслуговують на увагу кожного, хто створює свій бізнес.

13. «Втрачаючи невинність. Як я побудував бізнес, роблячи все по-своєму і отримуючи задоволення від життя», Річард Бренсон

Ця книга – про підприємницький дух, втілений в людині. Творець унікального бренду Virgin Річард Бренсон відверто і з гумором розповідає про найважливіші події в своєму житті: провали і перемоги, прикрощі та досягнення.
Нове видання книги доповнене подіями останніх десяти років, протягом яких Virgin спробувала багато нового, включаючи залізничні перевезення, розробки екологічного палива і космічний туризм.
Книга по-справжньому надихає, несе величезний заряд оптимізму, мудрості і віри в можливості кожної людини. Вона буде цікава всім, хто хоче стати підприємцем, побудувати успішний бізнес або просто дізнатися, як будувалася імперія Virgin.

14. «Сім навичок високоефективних людей», Стівен Кові

Ця книга – світовий супербестселер, робота № 1 по темі особистісного зростання. Вона справила великий вплив на життя мільйонів людей в усьому світі, включаючи Білла Клінтона, Ларрі Кінга і Стівена Форбса.
Про що ця книга? По-перше, про системний підхід до визначення життєвих цілей, пріоритетів людини. Ці цілі у всіх різні, але книга допомагає зрозуміти себе і чітко їх сформулювати. По-друге, книга пояснює, як досягати цих цілей. І по-третє, вона показує, як кожна людина може стати краще. Причому мова йде не про зміну іміджу, а про справжні зміни, самовдосконалення по суті.
Книга не дає простих рішень і не обіцяє миттєвих чудес. Будь-які позитивні зміни вимагають часу, роботи і завзятості. Але для людей, які прагнуть максимально реалізувати потенціал, закладений в них природою, ця книга - дорожня карта.

15. «Генії і аутсайдери», Малкольм Гладуелл

Життя несправедливе. Гроші, влада, слава і успіх розподіляються серед людей вкрай нерівномірно. Чому одним все, а іншим нічого? Чи правильно зводити причини успіху до особистих якостей, дарованих природою?
Малкольм Гладуелл – перший, хто виявив приховані закони за тим, що завжди здавалося волею випадку. Ці закони пояснюють, чому видатні хокеїсти народжуються, як правило, в січні і практично ніколи – в жовтні; чому азіатським школярам математика дається легше, ніж іншим; чому, щоб стати престижним нью-йоркським адвокатом, потрібно бути євреєм.
«Генії і аутсайдери» - не посібник про те, «як стати успішним». Це захоплююча подорож у світ законів життя, які ви можете застосовувати собі на користь.

16. «Революція. Як побудувати найбільший онлайн-банк в світі», Олег Тиньков

Олег Тиньков побудував такі компанії, як «Техношок», «Дарина», завод і мережу ресторанів «Тінькофф», а після успішного продажу пивного бізнесу вирішив вкласти капітал в інноваційний банк.
Підприємець прийшов на ринок РФ, коли в країні було понад 1000 банків. Але він зміг створити найбільший в світі онлайн-банк, відмінна риса якого – робота онлайн, без відділень.
Понад 7 млн ​​клієнтів обслуговує «Тінькофф Банк онлайн». Його прибуток в 2017 році перевищив 19 млрд руб. Представники банку щодня проводять з клієнтами близько 20 тис. зустрічей.

17. «Бобо в раю: звідки береться нова еліта», Девід Брукс

Книга американського соціолога і журналіста Девіда Брукса присвячена опису нового класу, який виник в США за останні 20 років. Для позначення цього класу автор придумав неологізм «бобо» (bourgeois bohemian, богемна буржуазія).
Швидше за все, вам відомі інші визначення – хіпстер, креативний або освічений клас. Але як би не мінялися назви або національна специфіка, перед нами нова глобальна еліта. Це покоління поєднало демократизм і елітизм, повагу до освіти і фінансову спроможність, творчість і корпоративний бізнес.
Путівник по світу «бобо» - можливість дізнатися про звички і походження еліти інформаційного століття. А значить, можливість зрозуміти і прийняти її.

18. «Атлант розправив плечі», Айн Ренд

До влади в США приходять соціалісти, і уряд бере курс на «рівні можливості», вважаючи справедливим за рахунок талановитих і заможних зробити багатими нікчемних і безталанних. Гоніння на бізнес призводять до руйнування економіки, до того ж один за іншим при загадкових обставинах починають зникати талановиті люди і кращі підприємці.
Головні герої роману, «сталевий король» Хенк Ріарден і віце-президент залізничної компанії Дагні Таггерт, марно намагаються протистояти трагічним подіям. Загальне процвітання не настає – замість цього суспільство занурюється в апатію і хаос.

19. «Мозок. Короткий посібник », Джек Льюїс, Адріан Вебстер

Книга розповідає про те, як влаштований наш мозок – самий гнучкий орган, який постійно розвивається. Мозок постійно змінює зв'язки між нейронами – і при цьому змінюється спосіб вашого мислення. Мало хто усвідомлює і тим більше використовує величезні можливості цього найскладнішого пристрою у Всесвіті.
Якщо ви хочете підвищити працездатність мозку, вам потрібно зрозуміти, як він функціонує. Далі справа за нескладними вправами. Ми витрачаємо години на спортивні тренування – точно так само потрібно тренувати і мозок.
З цієї книги ви дізнаєтеся, як працює ваш мозок і що потрібно робити, щоб мислити більш креативно, справлятися зі стресом, уповільнити процес старіння, запам'ятовувати більше і жити продуктивніше.


За матеріалами
mc.today