2020-08-19

Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Олександр Мертенс

Home/News IIB/Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Олександр Мертенс

Сьогодні в рамках рубрики, яка ставить за мету ближче познайомити вас з викладачами бізнес-школи «Міжнародний інститут бізнесу», ми поспілкувались з непересічною особистістю та професіоналом найвищого класу – Олександром Мертенсом, який викладає в МІБ майже з самого початку роботи бізнес-школи. Наразі Олександр читає на програмах МВА три свої авторські курси – Управлінська економіка, Ефективна бізнес-модель та Підприємницькі фінанси. Тож ми поставили Олександру Володимировичу три запитання, нижче надаємо розгорнуті відповіді.


IMG 9530 LrРозкажіть про ваш найцікавіший проект, в якому ви брали участь?

 

Протягом професійної кар'єри я практично завжди поєднував три ролі – викладача, консультанта і менеджера. У кожній з цих сфер було безліч цікавих і пам'ятних проектів.

Як викладачу мені вдалося попрацювати в багатьох відомих університетах, бізнес-школах і навчальних центрах, як українських, так і зарубіжних. Безумовно, серед найбільш важливих і цікавих для мене – багаторічна, майже 25-річна співпраця з «Міжнародним інститутом бізнесу»: викладання на програмах МВА, відкритих семінарах і корпоративних програмах. Незабутнім було викладання в Канаді на програмі МВА Університету Нью Брансвіка, в провідному литовському бізнес-університеті ISM і бізнес-школі ІПМ в Мінську, робота в навчальному центрі Світового банку.

До результатів роботи в академічній сфері відноситься і видання ряду книг, в тому числі першого в Україні курсу лекцій з сучасної фінансової теорії «Інвестиції», статей, а також дослідницькі проекти у співпраці з Лондонською школою бізнесу та Школою бізнесу Касс в Великобританії, канадським Університетом Далхаузі і норвезьким університетом Бергена.

Моя консалтингова діяльність почалася більше 20 років тому в якості керівника невеликої консалтингової компанії, що спеціалізується в області аналізу фінансових ринків і інвестицій. Як консультанту у Українсько-німецькій консультаційнії групі при Кабінеті міністрів вдалося попрацювати не тільки з українським урядом і Національним банком, але і з рядом провідних світових банків, такими як UBS і Deutsche Bank.

З кінця 90-х років ми в МІБ почали активно розвивати напрямок навчально-консультаційних програм для компаній. Серед наших клієнтів були СМАРТ-холдинг, Сан ІнБев, Укексімбанк, НАК Нафтогаз, Укрзалізниця, Арселор Міттал, Київська інвестиційна група, безліч інших відомих українських і зарубіжних компаній.

Чудовим досвідом була робота в якості консультанта Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в 2009-2015 роках. В рамках проектів «Подолання наслідків кризи в корпоративному секторі» і «Корпоративне управління» реалізовано понад п'ятдесят навчально-консультаційних програм для топ-менеджменту і власників бізнесу в Україні та інших країнах.

На сьогодні три найбільш важливих для мене області консалтингу, це – стратегія і бізнес-модель, корпоративні фінанси, корпоративне управління – тобто ключові зони відповідальності власників, членів рад директорів, вищого менеджменту.

Моя управлінська діяльність, як і консультаційна, починалася на фондовому ринку – в якості керівника брокерської компанії, потім – інвестиційної компанії, потім - консультаційної.

У 2003 році я став віце-президентом, а в 2006 році – президентом Міжнародного інституту бізнесу. Найважливішими проектами в ролі керівника МІБ були, на мій погляд, розвиток програм МВА і отримання в 2007 році (першими в Україні) однієї з найбільш престижних міжнародних акредитацій – Асоціації МВА, розширення портфеля міжнародних професійних кваліфікацій, розвиток напрямку корпоративних програм.

Робота з компанією в ролі радника іноді переростає в управлінську роль. Так сталося в ході співробітництва з компанією Діскавері – виробником бурового обладнання для найбільших замовників по всьому світу. Майже п'ятирічна робота з Діскавері – цікавий управлінський досвід, не тільки дав глибоке розуміння практики сучасного міжнародного бізнесу на одному з найбільш висококонкурентних ринків, а і дозволила в черговий раз випробувати ті інструменти бізнес-менеджменту, про які ми говоримо в бізнес-школі.

 

В чому цінність вашого курсів в МІБ з точки зору управлінської ефективності?


Головна мета курсу «Управлінська економіка» – розвиток у керівника «економічного способу мислення». Під цим ми розуміємо здатність, використовуючи знання сучасної економіки, правильно бачити, розуміти і аналізувати процеси, які відбуваються в економіці, на ринку і в самій компанії, і ґрунтуючись на цьому, приймати більш якісні управлінські рішення. Економіка – основа практично для всіх прикладних бізнес-дисциплін – стратегії, менеджменту, фінансів, організаційної теорії, управління людськими ресурсами.

Сучасна управлінська економіка – це не абстрактна «теорія», це, перш за все, – інструмент аналізу і прийняття управлінських рішень. Саме такий підхід ми використовуємо в нашому курсі в МІБ. Ми обговорюємо ті економічні моделі та інструменти, які мають безпосереднє практичне застосування. Це ринкові стратегії компанії в умовах різних ринкових структур, правильна оцінка вигод і витрат від управлінських рішень, стратегії ціноутворення, визначення ефективних систем компенсації для менеджерів, побудова ефективних організаційних структур, прийняття правильних рішень по аутсорсингу тощо.

Важливою частиною курсу є теорія ігор – неоціненний інструмент для прийняття рішень в стратегічних взаємодіях з конкурентами, споживачами, постачальниками, співробітниками, державою.

В ході курсу ми проводимо стратегічну гру – моделювання конкуренції на різних типах ринків. В цю гру грають студенти багатьох провідних світових шкіл бізнесу. Вона не тільки розвиває навички аналізу і прийняття стратегічних рішень, але і допомагає краще зрозуміти реальні закономірності роботи ринків.

Мій управлінський досвід, як і досвід багатьох наших випускників свідчить, що знання і розуміння інструментарію економіки керівниками – цінна конкурентна перевага для компанії.

Курс «Ефективна бізнес-модель» – інтенсивний короткий семінар з абсолютно прикладною спрямованістю і цілями. Ми називаємо такі курси «інтеграційними», оскільки в них студенти МВА використовують всі свої знання і навички, отримані в програмі. У цьому курсі ми використовуємо приклади бізнесів наших студентів. Використовуючи найсучасніші інструменти, ми проводимо комплексний аналіз бізнес-моделі і шукаємо способи підвищення її ефективності.

Факультативний курс «Підприємницькі фінанси» присвячений вельми важливій для будь-якого бізнесу, що зростає, проблемі – залучення фінансування для розвитку бізнесу. Використовуючи приклади реальних проектів, ми говоримо про розробку фінансової стратегії, альтернативні джерела фінансування на різних етапах розвитку компанії, оцінці бізнесу і структуруванні угод з інвестором, взаємодії з різними типами інвесторів, перебудові системи корпоративного управління при залученні інвестицій, можливості виходу на фондовий ринок.

 

Що мотивує вас викладати в бізнес-школі?

 

Без перебільшення, ключовий мотив – це можливість спілкування з нашими чудовими студентами МВА, кожен з яких – яскрава особистість зі своїм унікальним досвідом. Для викладача – це прекрасна можливість збагатити свої знання про різні ринки, дізнатися нові кейси, зрештою – поспілкуватися з цікавими людьми.

Дуже важливою є і співпраця з командою викладачів МВА бізнес-школи «Міжнародний інститут бізнесу», кожен з яких є професіоналом екстра-класу.

Нарешті, викладання на МВА програмі допомагає в консалтинговій і управлінській діяльності, оскільки змушує постійно шукати нове, вдосконалювати існуючі інструменти, дає новий досвід через обговорення і зворотний зв'язок від наших студентів.