2020-09-17

Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Дмитро Ковальов

Home/News IIB/Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Дмитро Ковальов

В цьому матеріалі з нашої рубрики Експрес-знайомство з викладачами МІБ будемо раді познайомити вас ближче з нашим колегою, дуже цікавим та активним професіоналом – Дмитром Ковальовим. Він, як і більшість викладачів МІБ, прийшов до викладання після десятків років роботи з реальними компаніями та бізнес-проектами, коли накопичив достатньо досвіду, систематизував його та відчув потребу ділитись з іншими. Сьогодні Дмитро – директор зі стратегії групи компаній «Нова Пошта», бізнес-консультант, експерт з питань розробки та імплементації стратегії, керівник трансформаційних проектів. Що особливо цінно для нас, це те що, Дмитро свого часу пройшов навчання за програмою Executive МВА в МІБ (2003-2005 роки).

kovalov

 

 

Дмитро Ковальов керував і брав участь в більш ніж 40 бізнес-проектах по впровадженню систем стратегічного та фінансового управління в українських та міжнародних компаніях. Про один зі своїх проектів він нам і розказав в короткому інтерв’ю. А ще зізнався, що саме надихає його витрачати сили на викладання, та розказав, чому його авторський курс на програмі General MBA в МІБ має цінність для сучасних керівників.

Далі читайте бліц-інтерв’ю з Дмитром Ковальовим.

 

 

 

Розкажіть про найцікавіший проект, в якому ви брали участь?

 

За час моєї роботи в бізнесі і консалтингу було багато цікавих проектів, проте на особливому місці стоїть той, який приніс з собою найбільшу кількість викликів. Завдання проекту полягало в розробці збалансованої системи показників ( BSC ) для компанії «Дніпроенерго», а також побудові моделі матеріального стимулювання персоналу на основі досягнення ключових показників ефективності (KPI). Головний виклик полягав у тому, щоб створити систему управління на основі KPI, яка буде поширена на десять тисяч унікальних висококваліфікованих співробітників, що працюють на трьох теплових електростанціях і керують складними технологічними процесами. При цьому, система прийняття рішень в компанії, як і всі ключові процеси, до моменту старту проекту були налагоджені багаторічним практичним досвідом і нам необхідно було створити новий інструмент управління і інтегрувати його в існуючу систему в умовах відсутності усвідомлюваної потреби в змінах у більшості співробітників. Лише кілька ключових топ-менеджерів разом з власником висловлювали зацікавленість в проекті.

Прямий підхід на основі експертного консалтингу (коли зовнішній експерт пропонує компанії оптимальне з його точки зору рішення) був заздалегідь приречений на невдачу через високий ризик відторгнення персоналом, тому головним викликом стало не стільки створення системи KPI, скільки формування основи для успішного впровадження цієї системи в практику компанії. Як технологія розробки ключових показників ефективності, так і формат ведення проекту були повністю переглянуті. Аналіз успіхів і невдач аналогічних за масштабом і наповненню проектів, проведених великими західними консалтинговими компаніями, дозволив сформувати власний унікальний формат процесного консалтингу, який допоміг не тільки досягти формальних цілей проекту, а й сформувати в компанії управлінське ядро, зацікавлене в успіху впровадження продуктів проекту. Командна робота, максимальне залучення персоналу до розробки, навчання і груповий коучинг дозволили до моменту завершення проекту підійти з упевненістю в успіху майбутнього впровадження.

Результати проекту отримали найвищу оцінку топ-менеджменту і власників компанії та заклали основу технології розробки збалансованої системи показників (BSC), яка допомогла в подальшому великій кількості вітчизняних й зарубіжних компаній збільшити свою ефективність і прибутковість.

 

В чому цінність вашого курсу в МІБ з точки зору управлінської ефективності?

 

Кожен з нас до чогось прагне. Хтось хоче успіху, хтось грошей, влади або сімейного щастя. Бажання можуть бути різними, проте незалежно від їх специфіки кожен задає собі одне і те саме питання: Як? Як я зможу цього досягти? Стратегія – це і є відповідь на це питання. Формуючи свою стратегію, ми схильні орієнтуватися на особистий досвід, наше уявлення про те, що правильно, а що – ні, на що ми здатні, а що знаходиться за межами наших можливостей, на успішні і невдалі моделі близьких і авторитетних нам людей. Ми вибираємо спосіб дій, що здається вірним, і нерідко, в якості нагороди, отримуємо в результаті лише негативний досвід. Життя – непроста штука для кожної людини. А якщо цю складність взяти і помножити на кількість співробітників компанії? Ми отримаємо ще більш складну систему з різноспрямованими прагненнями. А тепер помістіть цю компанію в хаос сучасного світу. І як цим можна управляти? Як розвиватися і отримувати прибуток?

Курс «Стратегічний менеджмент» вчить інтегрувати в процесі розробки і реалізації стратегії вісім основних елементів:

  1. Розуміння ключової причини існування компанії і цінностей, які транслюють персоналу власники для формування стійкої основи поточного та майбутнього успіху.
  2. Використання інструментів аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища компанії для розуміння їх особливостей, застування, обмежень і можливостей розвитку бізнесу.
  3. Розуміння способу мислення команди менеджменту та інструментів його трансформації в бік більшої відкритості новому і здатність і генерувати проривні рішення.
  4. Використання технологій та інструментів пошуку і відбору інновацій для забезпечення довгострокової успішності і прибутковості бізнесу.
  5. Використання поточних особливостей корпоративної культури компанії і розуміння можливостей її трансформації для зростання ефективності бізнесу.
  6. Використання системних інструментів стратегічного планування та контролю реалізації стратегії для додання бізнесу стійкого курсу.
  7. Врахування інтересів всіх тих, хто зацікавлений в успіху компанії, для формування у різних груп інтересів єдиного вектору, націленого на розвиток і успішну реалізацію стратегії.
  8. Вибудовування процесів операційної діяльності для забезпечення необхідного фокусування персоналу та ефективного використання ресурсів.

Все це дозволяє компанії генерувати і втілювати в життя проривні, далекі від банальності стратегії, бути успішною і ефективною в умовах мінливого середовища, ініціювати та впроваджувати зміни, які роблять наше життя успішним і насиченим.


Що мотивує вас викладати в бізнес-школі?

 

Студенти бізнес-шкіл представляють активну частину нашого суспільства. Ту частину, яка приймає рішення, ризикує, бере на себе відповідальність і діє. Це люди, що формують наше майбутнє. Вони мотивовані і приходять в бізнес-школу за знаннями і досвідом, які відразу ж застосовують в життя. Я вважаю, що погляд на бізнес, як на живу систему, що складається з великої кількості пов'язаних елементів, погляд на прибуток, як на індикатор правильності наших дій, а не самоціль – це те, що вкрай необхідно в динамічному 21 столітті. Моє викладання в бізнес-школі дає мені можливість ділитися своїми знаннями, досвідом і технологіями, вносити свій вклад в процвітання бізнесу кожного студента і, через це, в процвітання всього суспільства.