2020-10-15

Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Владислав Білошапка

Home/News IIB/Експрес-знайомство з викладачами МІБ: Владислав Білошапка

Якісна бізнес-освіта незмінно будується як на міцній академічній базі, так і на прикладній складовій програм навчання. При реалізації програм МВА МІБ досягає цього балансу за рахунок в першу чергу досвіду та кваліфікації викладачів. Саме тому ми з гордістю представляємо вам сьогодні нашого колегу з величезним досвідом реалізації проектів із глибоким зануренням в специфіку бізнес-процесів компаній-клієнтів та автора багаточисленних публікацій Владислава Білошапку.

beloshapka v

Владислав – доктор економічних наук, професор, автор сучасної теорії управлінської результативності, має за плечима понад 20 років практики керівництва консалтинговими, дослідницькими та тренінговими проектами у сфері загального, міжнародного, стратегічного менеджменту та організаційних перетворень на замовлення провідних українських і міжнародних компаній.

Владислав Білошапка співпрацює з МІБ майже з дня заснування бізнес-школи та наразі викладає авторські курси «Управлінська результативність» та «Стратегічний процес» на програмі Executive MBA. В рамках рубрики «Експрес-знайомство з викладачами МІБ» Владислав відповів на три коротких запитання.

 

Який найцікавіший проект, в якому ви брали участь?

 

Було б неправильно не почати з тих проектів, які ми реалізували спільно з МІБ. Серед них, безумовно, "Конкурентоспроможність-2000". Тут цікавий і сам досвід перемоги команди МІБ в тендері Світового Банку на допомогу в реструктуризації кількох сотень українських підприємств, адже ми виграли тоді у дуже шанованих конкурентів. У тому числі зі світовим ім'ям. І дуже цікавою була безпосередньо робота з підготовки реструктуризаційних стратегій. У скарбничку інших найцікавіших проектів з МІБ варто віднести появу в Україні в 1996 році програм The Chartered Institute of Marketing, а у 2000 році – програми Executive MBA. Як ви знаєте, ці програми заклали основи лідерства МІБ на ринку бізнес-освіти для практиків.

Останні 15 років мої проекти для компаній брендуються парасолькою КРМ – культура результативного менеджменту. Таких проектів вже більше 40 і вони націлені на системну допомогу компаніям самих різних галузей в отриманні або закріпленні лідируючих позицій на ринку. Перш за все, за рахунок рефокусировки уваги команди менеджерів на споживача і створення умов, коли у клієнтів з'являються підстави вважати ці компанії найкращими в найважливішому. КРМ – це по суті антидот ручного управління бізнесом, яке, на жаль, потужно засіло в ДНК навіть зовні успішних компаній. Біда ручного управління в тому, що така важлива для довгострокового успіху на ринку клієнтоорієнтованість часто перетворюється в порожню декларацію.

Ну і ще одна категорія проектів, про яку варто сказати – дослідні. На мій погляд, Україна може не тільки імпортувати управлінські знання, а й повинна вчитися здобувати їх. Щоб показати можливість цього на власному прикладі, з 2015 року я поставив завдання публікувати результати найбільш значущих своїх досліджень виключно в журналах світового рівня. У журналах, де твою статтю візьмуть тільки, якщо ти доведеш глобальну інноваційність і обґрунтованість своїх висновків і рекомендацій. У 2016 році разом з професором Haskayne School of Business (Канада), до речі, випускником International MBA МІБ Олексієм Осієвським, ми презентували відпрацьований в проектах по впровадженню КРМ інструмент Value Matrix в американському Strategy & Leadership (там, де в редакційному Борді, наприклад, можна зустріти Філліпа Котлера, Гері Хемел, Тома Девенпорта і інших бізнес-мислителів першої світової величини). З тих пір публікації в журналах такого рівня регулярні.

 

У чому цінність ваших курсів в МІБ з точки зору управлінської ефективності?

 

Таких курсів два. Перший – Стратегічний процес. Він не тільки про інструменти для розробки успішних стратегій. Він про те, як менеджери сучасних компаній повинні взаємодіяти між собою, використовуючи ці інструменти, щоб такі стратегії з'являлися на регулярній основі. Ну а самі компанії потрапили в категорію переможців (по вже згадуваній Value Matrix) і знаходилися там довго.

Цінність курсу пов'язана з тим, що як раз оптимальне вибудовування процесу розробки стратегії сьогодні є набагато більшою практичною проблемою, ніж власне інформованість менеджерів про ті чи інші інструменти. Це обумовлено обмеженістю репертуару управління зростанням бізнеса, зацикленістю практиків лише на парі традиційних методів типу ВАЦ (великих амбітних цілей) або управління ростом на основі досягнутого.

У пошуках свого оптимального алгоритму учасники програми Executive MBA експериментують, вчаться один у одного, знайомляться з новими методиками, зокрема, представленої в одній з наших експортних статей – авторською методикою OGM (Opportunities-based Growth Management), а представлені ними проекти проходять практичну апробацію по ходу навчання в МІБ. Результати такої апробації часто знаходять відображення вже в дипломних випускних проектах.

Ще більш інтенсивний і інформативний зворотній зв'язок, який отримують учасники програми по другій дисципліни "Управлінська результативність". Тут кожному учаснику ми кидаємо конкретний виклик – вивести одного зі своїх важливих співробітників протягом декількох місяців на новий рівень результативності і компетентності, спроектувати і здобути необхідну для цього перемогу. І крім підготовки проектів, націлених на конкретні зміни в поведінці співробітника і взаємодії з ним, в цій дисципліні передбачається можливість проаналізувати вже фактичні результати проектів. А значить, з одного боку, виявити і закріпити причини успіхів. А з іншого, прояснити, що виявилося помилковим і як ці помилки не повторити.

 

Що мотивує вас викладати в бізнес-школі?

 

Менеджери розвиваються за рахунок справжніх викликів, своєчасного і якісного зворотнього зв'язку і підтримки. Мене, перш за все, мотивує готовність забезпечити всі ці умови в своїх курсах на програмі Executive MBA. Консалтингова робота, яка є основним генератором моїх доходів, звичайно, цікава і важлива. Але це точечні проекти, а викладання в бізнес-школі – це можливість допомогти набагато більшій кількості менеджерів і компаній. Ну і, звичайно, чогось теж навчитися у них.