2020-12-09

Сьогодні інвестуванням займаються навіть діти

Home/News IIB/Сьогодні інвестуванням займаються навіть діти

«Як не втратити, а використати інвестиційні можливості в епоху динамічних змін: інсайди від практика» – такою була тема майстер-класу, який провела цими вихідними Світлана Бесараб для студентів 2 курсу програми Ukrainian MBA.

Світлана має понад 15 років банківської роботи в найбільших банках України та ближнього зарубіжжя (Banca de Economi (Молдова), «Родовідбанк», «Агробанк», «Надра»). Вона займала керівні посади в державних і бізнес-структурах, була керівником державних і комерційних підприємств України, членом кредитного комітету банку, віце-президентом з розвитку роздрібного бізнесу та ін. Досвіт експертизи інвестиційних проектів – більш ніж 50 проектів.

Під час зустрічі зі слухачами програми МВА Світлана ділилась своїми інсайтами від процесів інвестування в Україні:

  1. Утримуйтеся від вкладення коштів в спекулятивні активи. А якщо й вирішили ризикнути та «підзаробити» на спекулятивних інвестиціях, ви маєте знати про них все та ще й на вищому рівні.
  2. Утримуйтесь від звернення до венчурних фондів на стадії Pre-Seed та Seed, або звертайтесь у разі наявності до більш-менш опрацьованої бізнес-моделі стартапу, яка може зацікавити інвестора.
  3. У разі відсутності опрацьованої бізнес-ідеї обов’язково зверніться до інкубаторів чи акселераторів. Частка створених фірм, що вижили самостійно, складає близько 1/3 від загальної кількості. А серед тих, хто скористався підтримкою бізнес-інкубаторів, успішними стають понад 85% учасників.
  4. Зверніться до міжнародної онлайн-платформи AngelList (стартапи використовують AngelList для пошуку співробітників, обміну досвідом та залучення капіталу).
  5. Зверніться до Ukrainian Startup Fund - грантового фонду, створеного державою для розвитку та інвестування українських проектів. Наразі інвестовано кошти у 47 стартапи, в той час, коли ресурсів фонду достатньо для більш ніж 150 проектів.
  6. Для пошуку венчурних інвестицій зверніться до платформи Dealroom.
  7. У разі суттєвого заниження вартості компанії за його оцінкою відносно попереднього інвестора, узгодьте з потенційним інвестором умову, що він готовий буде зменшити свою частку у бізнесі у разі швидкого зростання компанії у майбутньому.

Наперекір кризу, яку спричинила пандемія, інвестиційна діяльність в Україні та світі продовжує були актуальною. Світлана розповіла, які сьогодні працюють програми інвестування від держави та банків, хто готовий вкладати в інновації та стартапи, а хто може допомогти доповнити власний капітал для розвитку нових напрямів у вже існуючому бізнесі.

Screenshot (44)

Студенти почули про псевдо (тіньову сторону) інвестування та особливості «справжніх» інвестицій.

Також з’ясували, що сьогодні в межах кредитних інструментів банківських установ найбільш поширеними формами інвестування є:

  • інвестиційне фінансування на придбання об'єктів нерухомості виробничого або комерційного значення, придбання та запуск обладнання, модернізацію та розширення виробництва;
  • проектне фінансування як залучення позикового капіталу для реалізації промислових та інфраструктурних проектів з виділенням економічно і юридично відокремленої проектної компанії;
  • експортне фінансування, яке є різновидом торгового та передбачає надання кредиту під гарантію (покриття) експортного кредитного агентства (ЕКА) країни, в якій вироблено товар, призначений позичальнику.

Наостанок на прикладах реальних кейсів слухачі програми Ukrainian MBA з’ясували, як оцінювати стартап за допомогою трьох базових способів:

Screenshot (45)