2020-04-09

Кібергігієна під час карантину – В. Якушев слухачам MBA

Home/News IIB/Кібергігієна під час карантину – В. Якушев слухачам MBA

Надзвичайно важливою в наш діджиталізований час є проблема кіберризиків та кібербезпеки. А в умовах вимушеного переходу до віддаленої роботи в період карантину, є особливо актуальним і питання кібергігієни, адже, виконання найпростіших правил, як-то «мити руки» може дуже допомогти унебезпечити свої пристрої від потенційної загрози зі сторони зловмисників.

Про це говорили зі спікером слухачі програм General MBA та Ukrainian MBA вчора, 9 квітня, під час онлайн майстер-класу «Кібергігієна під час карантину».

Віталій Якушев – операційний директор консалтингової компанії «10Guards», висококваліфікований фахівець в області інформаційних технологій і захисту даних, досвідчений менеджер з управління інноваційними проектами. Віталія запрошено у компанію для створення й розвитку бізнесу у сфері кібербезпеки в Україні з перспективою експансії на міжнародні ринки. Він має 15 років досвіду участі в різних національних та міжнародних проектах з побудови та управління сучасними інформаційними системами. Віталій отримав ступінь магістра з кількох технічних дисциплін і низку офіційних сертифікатів від провідних світових ІТ та телекомунікаційних інститутів.

1

Під час зустрічі спікер зауважив, що при раптовому переході в режим віддаленої роботи відповідальність за кібербезпеку відразу лягла на співробітників, адже ми вимушені використовувати, в тому числі, і особисті девайси, для рішення професійних завдань. А служби ІТ не завжди можуть допомогти на відстані оперативно вирішити проблеми безпеки.

Віталій виділив 5 блоків найбільш потенційно небезпечних аспектів, на які треба звернути особливу увагу при роботі вдома, а саме: пристрої, підключення, доступ, людський фактор та інфраструктура.

Найпростіші правила, здавалось би, які ми постійно виконуємо на робочому місці в компанії, не завжди працюють при роботі вдома, адже часто професійні питання вирішуються з домашнього пристрою (ПК, ноутбук, смартфон). За словами Віталія, одним з найперших правил, яке треба виконувати, є чітке розмежування робочого простору та особистого: в ідеалі – різні пристрої, в реальному житті – хоча б різні облікові записи, які обов’язково мають блокуватись паролем (при цьому, важливо, щоб паролі не повторювались на різних пристроях та облікових записах). Не менш важливим є створення резервних копій, оновлення програмного забезпечення та встановлення антивірусних комплексів. А використання багатофакторної аутентифікації значно ускладнює роботу зловмисників зі «зламування» та зчитування вашої особистої інформації.

2

Дуже важливим для компаній в умовах нинішніх реалій розробити та донести до своїх співробітників протоколи та процедури реагування на інциденти, а також забезпечити віддалену ІТ підтримку. Іноді деяким співробітникам буває важко втриматись від переходу за посиланням чи відкриття вкладення в листі з невідомого джерела. А це найперший і найпростіший спосіб потрапити вірусу до ваших файлів.

За словами спікера, людина – найбільш слабка ланка в кібербезпеці, а також найбільш сильний захист компанії. Тому виконання найпростіших правил кібергігієни значною мірою убезпечить від випадкового потрапляння вірусу в цифровий організм компанії, а також до вашого особистого діджитал простору.