2020-06-22

Які інструменти вивчаються в курсі Оксани Булкот «Інвестиційний менеджмент»

Home/News IIB/Які інструменти вивчаються в курсі Оксани Булкот «Інвестиційний менеджмент»

На етапі вибору навчального закладу і певної програми навчання важливо для себе розуміти критерії вибору і уявляти можливий результат від навчання. Якщо практичність знань та навичок – це одна з важливих вимог для вас, то ви на вірному шляху. Адже бізнес-школа «Міжнародний інститут бізнесу» всі 27 років свого існування ставить за мету реалізовувати такі програми навчання, які б мали своїм фокусом практичність знань та можливість їх застосовувати в професійному житті слухачів. Підтвердженням високого рівня якості програм МВА МІБ є той факт, що з 2007 року всі програми акредитовані міжнародною асоціацією Association of MBAs.

Серед чотирьох МВА-програм Міжнародного інституту бізнесу є такі, які підходить тим, хто тільки починає управлінську кар’єру, а є і для доволі досвідчених керівників.

Bulkot

Сьогодні хочемо розказати вам про один з 26 курсів, включених в програму Ukrainian MBA, що називається «Інвестиційний менеджмент», автором та викладачем якого є Оксана Булкот, к.е.н., викладач МІБ, експерт з міжнародних зв’язків, приватний підприємець.

Нижче ви знайте опис основних інструментів, які розглядаються в рамках цього курсу, та зможете переконатися в застосовності кожного з них.

В курсі «Інвестиційний менеджмент» Оксана навчає інструментам аналізу інвестиційної привабливості – використанню специфічних підходів та критеріальних фільтрів для аналізу факторів інвестиційного середовища. Ці інструменти широко застосовуються у разі необхідності зробити міжкраїнове оцінювання інвестиційної привабливості економічної системи з використанням елементів компаративного аналізу для кількох країн з метою вибору найбільш прийнятної для інвестицій.

Також за допомогою вказаних підходів можна визначити інвестиційну привабливість і окремих галузей та доцільність здійснення інвестицій, як іноземних, так і вітчизняних. Крім цього, є можливість завдяки вказаному інструментарію визначати інвестиційний потенціал та привабливість компанії чи знайти найбільш ефективний альтернативний проект для здійснення інвестицій.

Наступна група інструментів – це інструменти розроблення та аналізу інвестиційних проектів різних стадій / потреб інвестування підприємства / інвестиційного фонду – інструменти боргового фінансування, інструменти акціонерного фінансування, інструменти фінансового ринку, NPV, IRR, ARR, PI, PP, CAPM, WACC, EBIT, EBIDTA, ROE, ROA, ROCE, ROMI тощо.

Застосування ці інструменти знаходять щодня при реалізації основної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства (портфельні інвестиції, інвестиції у розвиток підприємства, основні засоби, технологічні розробки, розроблення нового продукту, маркетингові інвестиції тощо).

Звичайно, жоден курс в програмі MBA не обходиться без питань стратегічного рівня. Так і в курсі «Інвестиційний менеджмент» розглядаються конкретні інструменти формування інвестиційної стратегії – прямі інвестиції, портфельні інвестиції, хеджові інструменти, інструменти фінансового ринку.

Ці підходи універсальні, адже можуть бути застосовані для формування інвестиційних стратегій підприємств як на локальних, так і на міжнародних ринках, а також для побудови спекулятивних фінансових стратегій чи формування портфеля інвестицій ( у т.ч. міжнародного).

Варто зазначити, що застосування, аналіз, масштаби впливу та сфери використання усіх інструментів в межах курсу розглядаються на прикладах багатьох конкретних національних та міжнародних компаній через вивчення та обговорення реальних кейсів та моделювання інвестиційних ігор.